Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

OSBÜK YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNE YENİDEN SEÇİLEN KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ: 'TÜRKİYE’NİN TEMİNATI GÜÇLÜ SANAYİ ALTYAPISIDIR'

OSBÜK YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNE YENİDEN SEÇİLEN KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ: 'TÜRKİYE’NİN TEMİNATI GÜÇLÜ SANAYİ ALTYAPISIDIR'

Türkiye’deki organize sanayi bölgelerini temsil eden OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu)’ün 13. Olağan Genel Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla yapıldı. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Genel Kurul’da OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeliğinde yeniden yer aldı. Aynı zamanda TOBB adına Genel Kurul’a hitap eden Başkan Kütükcü, sanayisiz büyüme olmayacağını, Türkiye’nin en büyük teminatının güçlü sanayi altyapısı olduğunu vurguladı.

Türkiye’de sanayiyi geliştirenin de, Anadolu’ya yayanın da OSB’ler olduğunu ifade eden Kütükcü, “Sanayisiz büyüme olmaz. Bunun ne demek olduğunu Almanya ile Yunanistan arasındaki farka bakarak görebiliyoruz. Türkiye’yi tüm bu coğrafyada farklı kılan da sanayi kültürüdür. Güçlü sanayi altyapımız küresel krizde bizim en büyük teminatımızdır. İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurduk. Türkiye’de sanayiyi geliştiren de Anadolu’ya yayan da OSB’lerdir” dedi.​

Konuşmasında sanayiyi ve ekonomiyi bir üst lige çıkarmak istediklerini belirten Kütükcü, bunun yolunun OSB’leri güçlendirmekten geçtiğini söyledi. Kütükcü, OSB’lerin sanayinin dinamosu olduğunu, Türkiye’nin, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldiğini ifade etti. Pek çok yabancı ülke heyetlerinin, Türkiye'de OSB'lerle ilgili inceleme gezisine geldiğine dikkat çeken Kütükcü, “Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’e Türkiye’deki OSB tecrübelerimizi aktardık. Bunun yanında TOBB olarak Filistin Cenin’de bir OSB kurduk. Sayın Bakanımızın da desteği ile Cenin OSB, Türkiye’nin 281. OSB’si olarak kabul edildi. İnşallah bu OSB’de yatırımcılar üretime başlayınca 10 bin Filistinli istihdam edilecek. Burada üretilen ürünler tüm dünyaya gümrüksüz olarak ihraç edilecek” dedi.

“İstişarelerin sonunda somut adımlar geldi”

TOBB olarak Türk sanayisi için ellerini taşın altına koyduklarını vurgulayan Kütükcü, “Son 1 senede 2 Ticaret ve Sanayi Şurası, 2 Sektörel Ekonomi Şurası düzenledik.  Başbakanımız ve 10 Bakanımızla tüm gün süren istişarelerde bulunduk. Bu istişarelerin sonunda da somut adımlar geldi. Hammadde ve Sermaye Malı ithalatında KKDF kaldırıldı. OSB’lerde Taban Alan Katsayısı (TAKS) kaldırıldı. Doğalgaz olmayan OSB’lere doğalgaz ulaştırmak üzere Enerji Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çalışma başlattı. OSB'lerdeki parsellerin bedelsiz tahsis süresi 2 yıl uzatıldı” ifadelerini kullandı.

 “OSB’lerin tek bir yönetim modeliyle yönetilmesi gerekir”

Organize Sanayi Bölgelerinde sorunlar ve sıkıntılar da olduğuna dikkat çeken Kütükcü şunları kaydetti: “Tescil edilmiş 303 OSB’de, 5 farklı yönetim yapısı var. Bu karmaşa sonucu, asli hedef olan, sanayicimize altyapısı tamamlanmış ucuz yatırım yeri sunma konusu zaman zaman aksıyor. Bazı OSB’ler genel kurula gitmekten kaçınıyor, bazıları kendi arazilerinin değerinin artması için ihtiyaç olsa bile genişlemeye gitmiyor. Bazı OSB’lerde tahsis edilmiş parsellerde uzun süre boş kalsa dahi, tahsis iptal edilmiyor ve başka bir yatırımcıya aktarılmıyor. OSB’lerin farklı yapıda yönetim yapısına sahip olması yatırımcıların da kafasını karıştırıyor. Bu ve buna benzer sorunların çözümü için ülkemizde kurulu bulunan bütün OSB’lerin tek bir yönetim modeliyle yönetilmesi gerekir. Bu anlamda bizim önerimiz, OSB’lerin Müteşebbis heyet görevini sanayi odaları, sanayi odası olmayan yerlerde Ticaret ve Sanayi Odası meclisleri yerine getirmelidir. 5 kişilik OSB yönetiminin en az ikisi Oda Meclisi üyesi olmayan OSB katılımcılarından, diğer ikisi Oda Meclisi üyelerinden ve biri Sanayi Bakanlığı yetkililerinden oluşmalıdır.”

Bakan Işık: “Türkiye'yi büyütmenin yolu sanayiyi, üretimi artırmaktır”

Genel Kurul katılımcılarına hitap eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, kriz döneminde dünyada istihdam azalışı yaşanırken Türkiye'nin 6 milyon yeni istihdam yarattığını ifade etti. Bakan Işık, Türkiye'nin son 22 çeyrektir büyüdüğünü kaydederek, "Türkiye'nin büyümesinin altındaki en temel etken sanayi üretimidir. Sanayi üretimi büyüdüğü zaman Türkiye büyüyor. Dolayısıyla Türkiye'yi büyütmenin yolu sanayiyi, üretimi artırmaktır" dedi. Mart ve nisan aylarındaki sanayi üretimindeki artışın önümüzdeki dönemde büyüme rakamlarına mutlaka yansıyacağını dile getiren Işık, yılın ikinci çeyreğinde büyüme rakamlarının daha iyi gelmesini beklediklerini bildirdi.

Ücretsiz arsa tahsisi süresini 2 yıl daha uzattıklarını anımsatan Işık, OSB'lerde boş parsel kalmasını istemediklerini dile getirdi. OSB'lerdeki doğalgaz sorununa da değinen Işık, "Doğalgaz olmadığı için OSB gelmiyor, OSB olmadığı için doğalgaz gelmiyor. Enerji Bakanımızla oturduk, ciddi bir çalışma yaptık. 22 ilimizdeki 25 OSB'ye BOTAŞ ve Enerji Bakanlığımızla inşallah doğalgazı getireceğiz" dedi.