OTOMOTİVDE BÜYÜK BULUŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) konferanslarının 5.si yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İki gün boyunca otomotivdeki yenilikçi teknolojilerin, sektörde yaşanan gelişmelerin ve sektörün geleceğinin konuşulduğu konferansın açılışına Konya Valisi Yakup Canbolat, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, çok sayıda sanayici, akademisyen ve sektör temsilcisi katıldı.
Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra, Almanya, Polonya, Romanya, Güney Afrika ve Hindistan gibi ülkelerden sektör temsilcilerinin katıldığı Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, konferans hakkında bilgi vererek, OSEG konferanslarının artık bir marka haline geldiğinin altını çizdi. Konya otomotiv endüstrisinin Türk sanayisine güçlü destek veren bir endüstri haline geldiğini söyleyen Kütükcü,”OSEG konferanslarının ilkini düzenlediğimiz 2010 yılından bu yana Konya otomotiv endüstrisinin ihracatı yüzde 72 arttı. Sektör, 2017’de toplam ihracatımızın yüzde 21’ini tek başına gerçekleştirdi. Konya Otomotiv Endüstrisi Türkiye’deki yerini de sarsılmaz bir şekilde sağlamlaştırarak, Türkiye’nin otomotiv ihracatında Bursa, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir ve Manisa’nın ardından 8. sıraya yükseldi.
Konyalı otomotivcilerimiz bugün 130 ülkeye ihracat yapan, ABD’den İngiltere’ye, Almanya’dan Fransa’ya, Rusya’dan Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu coğrafyalarına değin dünyanın her yeriyle çalışan güçlü bir yapıya kavuştu. Sektörde şu an 300’ün üzerinde üretici firmamız ile 13 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. OEM’e, yani ana sanayiye çalışma oranımız da her geçen yıl artıyor çok şükür. Odamız kümelenme çalışmalarını başlatarak, Türkiye’nin sektördeki ilk kümelenme projesi olan Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesini kurduğunda sadece 1 firmamızın TS 16949 Kalite Belgesi vardı. Şu anda 18 firmamız TS 16949 Kalite Belgesi ile ana sanayiye odaklanmış durumda. Yürüttüğümüz Motor Ur-Ge Projesi ile Konya’nın motor ve motor üretme kabiliyetini de geliştirmeye çalışıyoruz. İnşallah Konya Otomotiv Endüstrisi, Odamızın da katkılarıyla ana sanayiyle daha çok çalışarak, küresel yarışın daha güçlü bir paydaşı olarak yoluna devam edecek” şeklinde konuştu.
Kütükcü’den Ortak Girişim Grubuna çağrı
Konya’nın yerli otomobile ev sahipliği yapmak için yaptıkları çalışmalardan bahseden Kütükcü, bu konuda şehir olarak profesyonel, uluslar arası bir kuruluşa rapor hazırlatan tek şehir olduklarını hatırlatarak, Yerli Otomobil Ortak Girişim Grubunu Konya’ya davet etti. Yerli otomobil yatırımı için 5 farklı yer önerisi sunan tek şehir olduklarının da altını çizen Kütükcü, bu yatırımın Marmara Havzasının dışında Konya gibi sanayi alt yapısı gelişmiş bir şehre yapılmasının önemine değindi.
Sanayide kapsayıcı dönüşüm talebi
Kütükcü, Türkiye’nin sanayide kapsayıcı bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu kaydederek şunları söyledi: “Türkiye’de sanayinin tek merkezli, Marmara Havzası odaklı yatırım anlayışından, Anadolu’ya yayılan, kapsayıcı bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Marmara Havzası artık kendi yükünü çekemez hale geldi.Biz Konya olarak, Türkiye’nin ikinci Marmara Havzası olmaya talibiz. Yerli otomobil yatırımında Konya ısrarımızın temelinde de bu bakış açımız yatıyor. Buradan bir kez daha sizlerin huzurunda, tüm siyasi çevrelere ve Yerli Otomobil Ortak Girişim Grubuna ‘Gelin bu yatırımı Konya’da yapın. Konya ile iş yapan kazanır’ çağrımı yinelemek istiyorum. Bu şehrin sanayi odası başkanı olarak; Konya’ya yatırım yapan hiç kimsenin kaybetmeyeceğini açık bir dille ifade etmek isterim.”
"Konya sanayisi zengin bir çeşitli yapıya sahip"
Konya Valisi Yakup Canbolat ise, Konya sanayisinin zengin bir çeşitli yapıya sahip olduğunu kaydederek, “Hızlı gelişen ve dinamik imalat sanayi yapısı ilimizde ürün çeşitliliğini her geçen gün arttırmaktadır. Konya sanayisi başta otomotiv ve savunma sanayisi olmak üzere artık birçok sektörde varlığını hissettirmektedir” ifadelerini kullandı.
“Buradan otomotiv endüstrisine yeni yatırımlar için çok net bir davetimizi iletiyoruz”
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, otomotiv şirketlerini Konya’da üretim yapmaları için davet etti. Altunyaldız, “Bahsettiğimiz değişim ve gelişim sürecinde dijital dönüşümde arzu ettiğimiz ana sanayi ile birlikte hızlı bir gelişim ve dönüşüm gerçekleştiremezsek bu gelişim geride kalır. Derneklerimizin hem ana sanayide hem ana aktörlerimizin bu konuda çalışmalarını biliyoruz. Burada yaptığımız çalışmalarda dijital dönüşümde ana sanayi ve yan sanayide olan hızlı gelişimin anlatılmasının da önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah 2019’da ilk prototipini göreceğimiz ilk araç markamızı kendi otoyollarımızda görme konusunda kuşkumuz yok. Yerli otomobilde kullanılacak her türlü aksamın üretilmesine dönük çalışmalarına hız vermeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. Buradan otomotiv endüstrisine yeni yatırımlar için çok net bir davetimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu.
Sektörün arkasındayız
Konferansa katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, bakanlık olarak otomotiv sektöründe kendilerine görev edindiklerini belirtti. Hasan Ali Çelik, “Ülkemizde sektörün birleşmesi için bir destek ve katkıyı kendimize görev ettik. Bunları yaparken otomotiv sektörünün ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bilmekteyiz. Otomotiv sektörü burada çok tartışılacak ama tek başına bir ifade değildir. Kendisin, meydana getiren birçok parçanın ve sistemin bir araya getirilmesiyle ve üretildikten sonraki adımlarına kadar birçok sektörü destekleyen büyüten en önemli faaliyetlerin başında gelmektedir. Şunu ifade etmekte yarar var sektör Türkiye’de dünya sıralamasında yerini almıştır. Ülkemizde en üst seviyede durmakla birlikte Avrupa’da bazı alanlarda birinci görüyoruz. Biz bu sektörün arkasındayız" dedi.
Konuşmaların ardından TOBB Otomotiv Yan Sanayi Sektör Meclis Başkanı Mehmet Dudaroğlu katılımcılarla sektördeki gelişmeleri paylaştı.
Konya’da 2016-2018 döneminde TS 16949 Kalite Belgesi alan SAB Otomotiv Yedek Parça, Dikmen Otomotiv Döküm GIda ve Yenmak Motor Gömlek firmaları ile, sektörde Ar-Ge merkezi bulunan Motus Otomotiv Makine, Aydınlar Yedek Parça, Kentpar Otomotiv ve Mesa Makine'ye plaketleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından, protokol üyeleri konferans kapsamında açılan elektrikli otomobil sergisini gezdi.
Uzman konuşmacılar, 4 oturum boyunca katılımcılarla birlikte oldu
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Yurtiçinden ve yurt dışından gelen alanında uzman konuşmacılar, 'Türk Otomotiv Sanayinde Üretim, Tasarım, Marka', 'Yeni Nesil Otomotiv Teknolojileri', 'Küresel Otomotiv Sektörü' ve 'Geleceğin İş Modelleri' konularında sunumlarını yaparak, katılımcılara bilgiler verdi.
Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Osman Zeki Sever’in moderatörlüğünde yapılan ‘Türk Otomotiv Sanayinde Üretim, Tasarım, Marka’ temalı oturumda, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Otomotiv Teknolojileri Grubu'ndan Abdulehad Özdemir, HEXAGON STUDIO Genel Müdürü Murat Özkan, Sedat Öztürk Endüstriyel Tasarım Genel Müdürü Sedat Öztürk, Bozankaya Proje Koordinatörü Yiğit Belin sunumlarını gerçekleştirdi.
'Yeni Nesil Otomotiv Teknolojileri' konulu ikinci oturum ise, Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu Kurucusu Berkan Bayram'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, Turkcell Proje Yönetim Ofisi Yöneticisi Fatih Ferhan Mert, Aselsan Elektrikli Araçlar Sistemleri Program Müdürü Ali Murat Topçu, GERSAN Ürün ve Satış Müdürü Muharrem Akbulut, Günsel Dış Operasyon Sorumlusu Sertel Tanta sunumlarını yaptı.
‘Küresel Otomotiv Sektörü’ temalı üçüncü oturum da, FEV Türkiye Genel Müdürü Dr. Taner Göçmez’in moderatörlüğünde düzenlendi. Bu oturumda da, Frost &Sullivan Merkez ve Doğu Avrupa Direktörü Mubarak Moosa, Automotive Nord e.V. Genel Müdürü Oliver Schrader, Sabancı Üniversitesi Proje Koordinatörü Mustafa Özgür Berke ve Rawnic Pty Ltd. CEO’su Ray Mbulelo Hlobo sunumlarını gerçekleştirdi.
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Aslan’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Geleceğin İş Modelleri’ temalı son oturumda ise, BOSCH Türkiye Endüstri 4.0 Satış Direktörü Murat Kurtlar, Yalın Enstitü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akgül, Zafer Türkmen Taşıt Tasarım Firması Taşıt Tasarımcısı Zafer Türkmen sunumlarını gerçekleştirdi.
Konferansın ikinci gününde Konyalı sanayciler de 100'ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.