RUSYA’DA KONYA İÇİN YENİ FIRSAT ALANLARI

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Rusya ile Avrupa Birliği, ABD, Kanada, Norveç ve Avustralya arasında yaşanan ekonomik ambargoların Konya için yeni fırsat alanları açacağını bildirdi. Konya’nın gıda sektöründe dünya standartlarında kaliteli üretim yapan tesislere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Kütükcü, “Kalitesiyle kendisini dünya pazarlarına kabul ettirmiş firmalarımızın, Rusya’da da etkin varlık gösterebileceklerine inanıyoruz” dedi.

Rusya’nın 150 milyona yaklaşan nüfusuyla dünyanın en büyük pazarlarından birisi olduğuna ve tükettiği gıdanın yüzde 35’ini ithal ettiğine dikkat çeken Başkan Kütükcü, “Rusya, geçtiğimiz yıl 40 milyar dolar civarında tarım ve gıda ürünü ithalatı yaptı. Bu rakam gerçekten çok büyük ve ihracatçılarımız için önemli bir fırsat. Rusya ile gıda sanayinde özellikle süt ve süt ürünleri, meyve-sebze, et, balık, kanatlı sektörlerinde yeni ve önemli bir ticaret alanı açılabilir. Bu yeni alanlar, yakın coğrafyamızda yaşananlardan dolayı artış hızı yavaşlayan ihracatımıza yeniden yüksek bir ivme kazandırabilecek potansiyele sahip. Konyalı sanayicilerimiz Rusya pazarını zaten tanıyor, hali hazırda ihracat yapıyor. Rusya, bu yılın ilk 7 ayında 30 milyon 994 bin dolarla Konya’nın ihracatında 7’inci sırada yer almaktadır.  Temennimiz bu yeni gelişmeyle birlikte, Rusya ile ticaret hacmimizin kalıcı bir şekilde artması” şeklinde konuştu.

Kütükcü, Rusya’ya hali hazırda ihracat yapan firmalarla, yeni ihracat pazarı arayan firmaların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.