SAVUNMA SANAYİNDE MİLLİLEŞME, MİLLİ DURUŞLA ARTACAK

Selçuk Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Savunma Sanayi Zirvesi’nde konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, savunma sanayindeki millileşme oranının yüzde 60'lar seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, ortaya konacak milli duruşla bu oranın daha da yukarıya çıkacağını ifade etti.

Selçuk Üniversitesi Mühendislikte Gelişim Topluluğu tarafından Savunma Sanayi Zirvesi Millilik Ekosistemi ve İnsan Kaynağı konulu program gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı ve Savunma Sanayi Zirvesi Onursal Başkanı Memiş Kütükcü, savunma sanayinde yerlilik oranının yüzde 60'lar seviyesinde olduğunu söyleyerek, bu oranın yüzde 80 seviyelerine çıkarılmak istendiğini belirtti. Savunma sanayinin yerlileştirilmesi konusundaki kararlılığın devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kütükcü, "Gençlerimizin, sanayicilerimizin, girişimcilerimizin, ülke olarak hepimizin ortaya koyduğu milli duruşla yakın gelecekte savunma sanayindeki millileşme oranımızı yüzde 80'ler seviyesine çıkartacağımızdan hiç şüphemiz yok. Yeter ki bu konudaki kararlılığımızı devam ettirelim" dedi.

Konya savunma sanayi ihracatında ilk 5 şehir içerisinde

Konya'nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili de bilgi veren Kütükcü, sektörde 100'ün üzerinde firma bulunduğunu ve 3000'e yakın istihdam gerçekleştirildiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "Sanayicilerimiz, bu yılın Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirdikleri ihracatla, Konya’yı Türkiye'nin savunma sanayi ihracatının yüzde 94’ünü yapan 5 şehir arasına sokmayı başardı.  Savunma sanayinde geçtiğimiz yıl 36 milyon daların üzerinde ihracat yapan şehrimiz, bu yılın Ocak-Nisan döneminde ihracatını yüzde 9’a yakın artırarak 11 milyon 199 bin dolar ihracat yaptı. Bu ihracatın daha yüksek rakamlara yükselme potansiyeli var, bunu da önümüzdeki günlerde başaracağız. Bu trendi sürdürmek, şehir ve ülke olarak daha çok ihracat rakamlarına odaklanmak zorundayız. Bunun gerçekleşmesi siz gençlerin eliyle olacak."

Ülke olarak biyoteknoloji, nanoteknoloji, bilgi iletişim teknolojisi ve savunma sanayi gibi konulara ağırlık verilmesi ve bu alanlarda öne çıkmamız gerektiğini ifade eden Kütükcü, bu konuda gençlere büyük görev düştüğünü belirtti. Gençlerin geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü dile getiren Kütükcü, "Farkındalığı yüksek, sadece bugünü değil yüz yıl sonrasını planlayabilen, vizyon geliştiren, sorumluluk alan bir gençlik istiyoruz. Bu gençliğin bu tür çalışmalarla adım adım geleceğe yürüdüğünü görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kütükcü, konuşmasının sonunda bölgede başı dik, önü açık ülke olmak, kalıcı barışı temin etmek için savunma sanayinde güçlü olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı Siber Güvenlik ve Elektronik Harp Sistemleri Daire Başkanı Muhammet Sami Ulukavak'ın da selamlama konuşmalarının ardından sunumlar gerçekleştirildi.