Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİ KONYA’DA BULUŞTU

SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİ KONYA’DA BULUŞTU

Konya Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği işbirliğiyle Konya Endüstri Günü düzenlendi. SASAD, SSM, ASELSAN, FNSS, MKEK, STM, TAI, Alp Havacılık, Pi Makine, Türk Loydu, İPA, Roketsan, Otokar, TÜBİTAK MAM, METEKSAN, Havacılık Uzay kümesi- HUKD’nin yöneticilerinin da katıldığı toplantıda, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında Konya’nın ilk 5’te yer aldığının altı çizildi. İkili iş görüşmelerinin de yapıldığı Konya Endüstri Günü’nde, 48 Konyalı firma 289 ikili iş görüşmesi yaptı.

 Programa Konya Valisi Muammer Erol, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Ali Çetinkaya, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Dörtkaşlı ile sanayici ve iş adamları katıldı.

 “TSK Malzeme Yerlileştirme Sergisi Konya’da yapılsın”

 Konya Endüstri Günü’nün açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın üretim gücünü anlatarak, Türk Silahlı Kuvvetleri Malzeme Yerlileştirme Sergisi’nin Konya’da yapılması için talip olduklarını söyledi. Kütükcü, “Bunun için tüm imkanlarımızla seferber olmaya hazırız” dedi.

 Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Gündoğdu da Başkan Kütükcü’nün bu talebine şu sözlerle destek verdi:  “TSK Malzeme Yerlileştirme Sergisi’nin Konya’da yapılması destek olacağız. Bizim gündemimizde Konya’da olacak. Bunu yakından takip edeceğim arkadaşlarımla birlikte. TSK’nın lojistik birimlerinin organize ettiği bir sergi ama biz de kendileri ile görüşürüz. İmkan varsa Konya’da yapmaktan hepimiz çok memnun oluruz.”

Konya, milli projelerimizde daha fazlasını yapacak potansiyeli sahip

Konuşmasında Konya’nın ekonomide Türkiye ortalamasından daha yüksek performans sergilediğini belirten Başkan Kütükcü, “Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayi ihracatının yüzde 94’ünü Konya’nın da aralarında olduğu 5 il yapmaktadır. Bunlar Ankara, Eskişehir, İzmirİstanbul ve Konya’dan oluşmaktadır. Konya, savunma ve havacılık sanayi ihracatında, Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde performans göstermektedir. Bu yılın ilk 5 ayında, Savunma ve havacılık sektörünün Türkiye ihracatındaki payı yüzde 0,94 iken, Konya’da bu oran yüzde 2.24. Şehrimizin savunma ve havacılık sanayi ihracatı, 2013 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 25.34 yükselerek, 32 milyon 565 bin dolara ulaştı. Bu rakamlar elbette yeterli değil. Konya’nın hem milli projelerimizde hem de ihracatta daha fazlasını yapacak potansiyeli var. Savunma sanayinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, Konya’nın bu ihtiyaçlardan birçoğunu karşılayabilecek kurulu tesisleri ve üretim yeteneği olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

 Konya’da Mercedes, Ford gibi dünya devlerinin yanı sıra, M48, M60 ve Leopard tankların motor krank millerinin üretildiğinin altını çizen Başkan Kütükcü, şunları söyledi: “Konyalı sanayicilerimiz savunma sanayine; aks, şasi, motor gömleği, piston, subab, silindir kapağı, dişli, direksiyon, şanzıman, aktarma organları gibi ürünler de üretmektedir. Yine şehrimizde füze rampa ve gövdeleri ile zırhlı araçların şanzıman gövdeleri de üretilmektedir. Öte yandan; savunma sanayinin yerlileştirilmesinde kritik önemde olan makine imalat sanayi de, Konya’da oldukça gelişmiştir. Konya metal işleme makineleri sektörü, savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu her türlü makineyi yapabilecek yeteneğe sahiptir. Zira; Milli Denizaltımızın dış kovan kazanını yapan makine, Konya’da bir firmamız tarafından üretilmektedir. Dünyada 7 ülkede üretilen bu makine, Türkiye’de sadece Konya’da üretilmektedir. Döküm sektörümüz ise, 250 bin ton üretimle Türkiye’nin döküm üretiminin yüzde 18’ini yapmaktadır. Türkiye’deki dökümhanelerin % 25’i Konya’da bulunmaktadır.”

2023 Türkiye hedefleri

Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Dörtkaşlı ise, 2023 yılında milli savunma sanayi üretmeyi hedefleri olduğunu aktararak, “Dünyadaki ilk 10 ülkeden ziyade, bizim bugüne kadar yaptıklarımız, bundan sonra 2023’te bizim olsun dediklerimiz, egemen olsun dediklerimiz, milli tank, gemi, haberleşme uydusu, istihbarat uydusu, radar, muhalif uçak, insansız hava aracı, dünyada pek çok emsali olan ve birkaç kişinin de yaptığı roketler-mühimmatlar…Bunları koyduğunuz zaman ilk 10 değil, bizim konuştuğumuz konu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri var ya, onların sahip olduğundan, sahip olacakları şeylerden bahsediyoruz. 2023’te Türkiye’nin koyduğu hedefler bunlar” ifadelerini kullandı.

 İddialı projeler

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da, sektörde çok iddialı projelere girdiklerini belirterek, "Her anlamda Türkiye'nin sınırlarını zorlayan projeleri başlattık. Birçoğunda da sonuca ulaştık. Bundan sonraki hedeflerimiz uçak, milli fırkateyn projesi gibi dünyada gerçekten birkaç ülkenin, başat ülkelerinin yaptığı projeler" dedi. Güldoğan yaptığı konuşmada,  savunma sanayinin son 8-10 yılda yaptığı atılımlarla kuvvetli emareler verdiğini belirterek, hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanması hem de yurt dışına ihraç edilmesinde önemli mesafeler alındığını ifade etti.

Artık bundan sonra sanayide derinleşmeyi hedeflediklerini vurgulayan Güldoğan, şöyle konuştu: "Savunma ve havacılık sektöründe ana hatları çizdiğimizi düşünüyoruz. 2012-2016 Stratejik Planımızda da var. Altını çizdiğimiz konu şu; sanayide ve teknolojide derinleşmek. Çok çok iddialı projelere girdik. Teknoloji ve sanayi altyapısı anlamında Türkiye'nin sınırlarını zorlayan projeleri başlattık. Birçoğunda da sonuca ulaştık. Bundan sonraki hedeflerimiz uçak gibi, milli fırkateyn projesi gibi dünyada gerçekten birkaç tane ülkenin, başat ülkelerinin yaptığı projeler."

 "Son 10 yılın istikrarından en çok faydalanan sektörlerden birisi de savunma sanayi sektörü oldu" diyen Güldoğan, savunma sanayinin uzun soluklu bir sektör olduğunu, bugün atılan tohumların ancak 5-10 senede sonuç verebildiğini aktardı.

 "Havacılıkta ilk ürünlerimiz uçmaya başladı"

Güldoğan, 2000'li yılların başlarında ve ortalarında kara, deniz ve hava sektöründe attıkları tohumların bugün sonuçlarını almaya başladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Havacılıkta ilk ürünlerimiz uçmaya başladı. Denizcilik sektöründeki birçok proje Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildi. Kara sektöründeki projeler de aynı şekilde. Karada zaten önceden ciddi bir potansiyelimiz vardı. 2017 yılında ilk ürün teslimatlarıyla mili muharip tank projemizi de nihayete erdirmiş olacağız. Havacılıkta atak helikopterinin teslimat törenini yapacağız . İnsansız hava araçları uçuşlarına devam ediyor. Geçen hafta itibariyle özel sektör tarafından yapılan taktik insansız hava araçlarının yapımı da başarıyla gidiyor."

 289 ikili iş görüşmesi

Açılış konuşmalarının ardından Konyalı firma temsilcileri, savunma sanayi firmaları ve kurumların temsilcileri ikili iş görüşmeler yaptı.Konyalı 48 firma, SASAD, SSM, ASELSAN, FNSS, MKEK, STM, TAI, Alp Havacılık, Pi Makine, Türk Loydu, İPA, Roketsan, Otokar, TÜBİTAK MAM, METEKSAN, Havacılık Uzay kümesi- HUKD’nin yöneticileri ile 289 ikili iş görüşmesi yaptı.

 

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI SUNUMU