SLOVAKYA VE ÇEK CUMHURİYETİ ÜLKE MASALARI TOPLANTISI YAPILDI

Konya Sanayi Odası’nda Slovakya ve Çek Cumhuriyeti Ülke Masaları tanıtım toplantısı yapıldı. Konyalı sanayicilerle Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ticaret ataşelerinin bir araya geldiği toplantıda, Konya ile bu iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin artırılması gerektiği vurgulandı. Toplantının ardından ikili iş görüşmeleri yapıldı.

Konya ile Slovakya ve Çek Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, küresel ekonominin önemli bir değişim sürecinden geçtiğinin altını çizerek, “Konya olarak bizim bu değişime ayak uydurabilmemiz ve küresel ticaretten daha fazla pay alabilmemiz için, mevcut pazarlarımızda güçlenmenin yanı sıra, yeni pazarlar bulmamız gerekiyor” dedi.

Konya’nın Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ile otomotiv yan sanayi, makine imalat sanayi, enerji, gıda, tarım alet ve ekipmanları gibi pek çok sektörde işbirliği yapabileceğini belirten Acar,  toplantının işbirliklerinin artması için bir fırsat olduğunu vurguladı.

Ülkeler birbirini daha yakından tanıyacak

Toplantıda konuşan Çek Cumhuriyeti Ankara Ticaret Ataşesi Arnost Kares, Konya ile Çek Cumhuriyeti’nin birçok alanda işbirliği yapabileceğini kaydetti. Konyalı sanayicilere Çek Cumhuriyeti hakkında bilgi vererek, yatırım imkanlarını anlatan Kares, Çek Cumhuriyeti’nin coğrafi konum bakımından Avrupa’ya çok yakın olduğunu, buraya yatırım yapacak Türk firmalarının rahatlıkla Avrupa pazarına ulaşabileceklerini söyledi.

Kares, “Çek Cumhuriyetinde iş gücü maliyetlerimiz çok düşük. Batı ülkeleri ile karşılaştırdığımız da bir Batı Avrupa ülkesinde ortalama saatlik işçi çalışma ücreti 28 Euro iken bu Çek Cumhuriyeti’nde 10 Euro civarında. Ayrıca ülkemizde yatırım yapmak isteyen  yabancı firmalar için ücretsiz hizmet veren bir danışmalık şirketimiz var. Türkiye’de de çok uygun yatırım imkanları ve etkin teşvik sistemi var. Karşılıklı yapılan bu toplantılar sayesinde iki ülkede ki yatırımcılar birbirlerini daha yakından tanıma imkanı bulacaktır’’ şeklinde konuştu.

Türkiye ile Slovakya arsındaki ticari ilişkilerin son 10 yıl içinde üç buçuk kat arttığını bildiren Slovakya İstanbul Ticaret Ataşesi Lujza Rıchterova ise, Slovakya ekonomisi hakkında bilgi verdi.