Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

TEKELİOĞLU: “BEŞERİ VE FİZİKİ SERMAYE ÜRETİMLE BULUŞTURULMALI”

TEKELİOĞLU: “BEŞERİ VE FİZİKİ SERMAYE ÜRETİMLE BULUŞTURULMALI”

Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen 18. Ulusal İktisat Sempozyumu Selçuk Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Konya’nın birçok sektörde söz sahibi olduğunu söyledi. Beşeri ve fiziki sermayenin üretimle buluşturulmasının ülkenin geleceği için çok önemli olduğuna dikkat çeken Tekelioğlu, öğrencilere kendilerini iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen, 18. Ulusal İktisat Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen ‘İmalat Sanayi ve Teknolojik Gelişme -Konya Örneği’ paneline Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Konya Sanayi Odası Meclis Üyesi, Atiker Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Atiker, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, Kalkınma Bakanlığı Sanayi Dairesi Başkanı Umur Gür konuşmacı olarak katıldı.  Panelde, Konya’nın üretim gücü konuşulurken, öğrencilere de başarılı olmaları noktasında tavsiyelerde bulunuldu.

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur’un başkanlığındaki panelde ilk olarak konuşan Prof. Dr. Ahmet Ay, Konya-Karaman Bölgesi’nin imalat sanayi istihdam oranlarıyla ilgili bilgileri paylaştı. Ay, bölgenin ihracatının arttığını ifade ederek, bölge hakkında sunum yaptı.

Türkiye’de üretilmeyen ürünler üretilmeli

Atiker Şirket Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Atiker, sanayide yaşanan sorunlar ve üretimdeki başarıyı anlattığı konuşmasında, Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin üretilmesi için  verilen teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Atiker, enerji fiyatlarının yüksek olmasından dolayı rüzgar enerjisi kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Üniversite-sanayi iş birliğinin güçlenmesi gerektiğini de hatırlatan Atiker, öğrencilere iş hayatının anlatılması gerektiğini belirterek, şirketleri hakkında bilgileri paylaştı.

Konya birçok alanda üretimde söz sahibi oldu

Konuşmasına Konya imalat sanayinin gelişimiyle ilgili bilgiler vererek başlayan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu da, 40 yıl önce küçük sanayi siteleriyle tanışan Konya’da, küçük tamir atölyeleri olduğunu ve bunun yanında tarım makineleri üretimi yapıldığını aktardı. Şehrin birçok üretim sektöründe söz sahibi konuma geldiğini ifade eden Tekelioğlu, “Özellikle son 20 yılda tarım makinelerinin yanı sıra, makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, savunma sanayi, döküm sanayi, araç üstü ekipman, ayakkabı gibi pek çok sektörde söz sahibi olmuş bir iliz.  İlk olarak 1967 yılında OSB’yle tanışan şehrimiz, şu anda alan olarak Türkiye’nin ikinci büyük OSB’si olan Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne ev sahipliği yapıyor. Şehir olarak, özellikle son 20 yılda sanayi altyapımızı ve makine parkımızı, dolayısıyla da üretim kabiliyetimizi çok geliştirdik.  Tabi bu gelişim şehrin ihracat ve istihdam gibi parametrelerine de pozitif olarak yansıdı” şeklinde konuştu.

Öğrencilik yıllarınızda vaktinizi boşa geçirmeyin

Gençlere vakitlerini iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Tekelioğlu, “Hocalarımız, öğrencileri en iyi şekilde eğitecekler. Öğrenci arkadaşlarımızda kendini en iyi şekilde geliştirecek. Sizler sahaya çıktığınız zaman omzunuzda büyük bir yük olacak. Rakipleriniz en az iki yabancı dil biliyor durumdalar. Sizler de dil öğrenimine önem vermelisiniz. Aksi takdirde sahada onlar ile rekabet etme şansınız çok zor. Vaktinizi boşa geçirmeyin, hangi alanda eğitim görüyorsanız, onu en iyi şekilde yapmalısınız” şeklinde konuştu.

Teşvikler, üreticiye rekabet gücü kazandırmalı

Üretim için verilen teşviklerin de küçük parçalar halinde dağıtıldığına işaret eden Tekelioğlu, teşvik verilirken, firmalara yerel ve global pazarda rekabet edebilecek olanak sağlayacak ölçekte olması gerektiğini ifade etti.

Son olarak konuşan Kalkınma Bakanlığı Sanayi Dairesi Başkanı Umur Gür ise, imalat sanayinin dönüşümü ile ilgili sunum yaparak, salonda bulunanları bilgilendirdi. Panel soru ve cevaplar ile devam etti.