Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

TEKELİOĞLU: “YURT DIŞINDAKİ AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİLERİNİ ÇEKMEK YERİNE BURAYA GELMESİNİ BEKLERDİM”

TEKELİOĞLU: “YURT DIŞINDAKİ AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİLERİNİ ÇEKMEK YERİNE BURAYA GELMESİNİ BEKLERDİM”

3. İleri Teknoloji ve Bilimler Konferansı (ICAT’16) Konya’da gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan konferansta, 15 Temmuz sonrası bazı yabancı akademisyenlerin bildirilerini geri çekmesinin ardından, konferansın gerçekleştirilmesinin önemli olduğu vurgulandı.  Ayrıca, bilim dünyası ile iş dünyasının daha fazla birlikte olması gerektiğinin altı çizildi.

Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu, konferansın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Ülkenin zor günlerden geçtiğini, bu büyük ülkenin darbelerden etkilenmeyeceğinin hep birlikte gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Tekelioğlu, bazı yabancı akademisyenlerin konferanstan bildirilerini çekmelerine rağmen, konferansın iptal edilmeyip, düzenlenmesinin büyük bir özveri gerektirdiğini aktararak, “Ben bir sitemimi dile getirmek istiyorum. Bazı yabancı katılımcıların bildirimlerini geri çektiği söylendi. Türkiye’de olan darbe girişimi, sadece Türkiye’ye yapılmış bir darbe girişimi değil, bütün dünyadaki demokrasiye yapılmış bir darbe girişimidir. Bu bildirileri geri çekmek yerine, bu bildirileri sunacak bilim insanlarının buraya gelmesini beklerdim” dedi.   

Her musibetten bir güzellik doğar sözüne inandıklarını aktaran Tekelioğlu, bu musibetlerden ülkemizin geleceği için ders çıkarılacağını ve daha güzel işler yapmaya vesile olacağını vurguladı.

İş dünyası ile akademisyenlerin birlikteliğini sağlamamız gerekiyor

Tekelioğlu, konuşmasında üniversite sanayi iş birliğine de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir taraftan eğitimlerimizi yaparken, bir taraftan da üniversitelerimizde yetişen bu aydınlık öğrencilerimiz ile sanayicilerimizi buluşturmamız gerekiyor. Başaramadığımız hadiselerden bir tanesi de bu. Sanayicilerimiz ile hocalarımızı, bilim adamlarımızı tam anlamı ile bir araya getirip güzel şeyler ortaya çıkarmayı başaramadık. Bunu araştırmamız gerekiyor. Bu birlikteliği daha iyi sağlamanın yolunu bulmalıyız.”

Şahin: ‘Darbelerin amacı, hayatı işlemez hale getirmektir’

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de, konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Bu organizasyonun ısrarla yapılıyor olmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Darbe girişimi sonrasında bizim hayatımızı devam ettirmemiz gerekiyordu. Bu tür darbelerin amacı, hayatı işlemez hale getirmektir. Buna fırsat vermemek gerekiyor. Bu milletin yetişmiş beyinlerini bir yerde eğitiyorsun, haşhaş yutmuş insanlar haline getiriyorsun, bu millete karşı darbe yaptırıyorsun. Bunun mantıksal hiçbir izahı yok. Bu, ülke üzerinde yapılan operasyonların çeşitli versiyonlarındandır. Buna da müsaade etmeyeceğiz. Bunun için kendi aramızda birlik ve beraberliği sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

107 üniversiteden katılım sağlandı

Konferans hakkında bilgi veren Konferans Başkanı Doç. Dr. İsmail Sarıtaş da, konferansa 700 bildiri yüklendiğini, bunlardan 21 tanesinin yurt dışından, 395 tanesinin yurt içinden sunulmak üzere kabul edildiğini ifade etti. Sarıtaş, yurtiçi ve yurtdışından 107 üniversiteden katılım sağlandığını aktararak, bildirilerin bilim komitesince seçilerek, üniversitenin uluslararası dergisinde yayınlanacağını sözlerine ekledi.

Önümüzdeki bildiriler, savunma sanayi alanında yapılmalı

Son olarak konuşan Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu da, etkinliklerin devam edeceğini ve üstümüzdeki kötü etkileri atacağını söyledi. Tarakçıoğlu, bundan sonraki çalışmaların da, ülkenin geleceği için savunma sanayi gibi işlere ayrılması önerisinde bulundu.