Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

ULUSLARARASI OTOMOTİV KONFERANSININ İKİNCİ GÜNÜNDE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL VE KÜMELER KONUŞULDU

ULUSLARARASI OTOMOTİV KONFERANSININ İKİNCİ GÜNÜNDE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL VE KÜMELER KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen Uluslar arası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme OSEG 2012 toplantısının ikinci gününde elektrikli otomobil ve otomotiv kümeleri konuşuldu. Toplantıda elektrikli araçlarda en kritik konunun bataryalar konusu olduğuna dikkat çekildi.
 
Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Volkan Bayraktar, elektrikli araç için en kritik konunun, enerji depolama ve enerji yönetimi olduğunu, bu alanlarda şu anda çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyleyerek, konunun önemine dikkat çekerken, TAYSAD Almanya Temsilcisi Ahmet Yılmaz, “Ana sanayimiz elektrikli araçlar konusunda çok tecrübeli değil. Elektrikli araçların menzilleri kısa, bataryaları pahalı ve ağır” dedi. 
 
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Almanya Temsilcisi Ahmet Yılmaz, “Elektrikli Aracın Yan Sanayiye Etkisi, Şanslar ve Riskler” konulu bir sunum yaptı. Elektrikli araç konusunda şu anda bir geçiş döneminde olunduğunu ifade eden Yılmaz, “ Bu geçiş döneminden sonra içten yanmalı motor ve aksamları üreten firmaların cirolarında düşüşler yaşanacak. Ama buna rağmen yeni iş alanları ortaya çıkacak. Ayrıca elektrikli araçları hemen yarın sokaklarda göremeyeceğiz” şeklinde konuştu. 2011’de dünya çapında sadece 50 bin adet elektrikli araç üretildiğini aktaran Yılmaz, bunun 5 bin adetinin Almanya’da üretildiğini, fakat dünyada otomobili ilk yapan ülke olan Almanya’nın bile bu konuda geç kaldığını vurgulayarak, Almanya’nın elektrikli araç konusundaki iki senelik bütçesinin 17 milyar Avro olduğunu sözlerine ekledi. 
 
Kümeye 150 bin dolar destek
 
Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Zeynep İyiler, bakanlığın kümelere verdiği destekleri anlattı. Konya’nın bakanlığın desteğini en iyi bilen illerden olduğunu bildiren İyiler, Türkiye’de ihracat seferberliği başlatmak amacıyla destekler verildiğini söyledi.
 
Kümelenme destekleri kapsamında, bir kurumun aynı anda 5 projeye başvurma hakkı olduğu bilgisini veren İyiler, “ İhracata yönelik eğitim, danışmanlık, pazarlama, istihdam gibi ortak eylem ve faaliyetler desteklenmektedir. Destek miktarı program başına 150 bin dolar. Destekler kapsamında ayrıca yurt dışından 10 adet alım heyeti getirilebilir, burada ise program başına 100 bin dolar destek verilmektedir” dedi.