BAŞKAN KÜTÜKCÜ, HAZİRAN AYI MECLİSİNDE TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA YAŞANAN SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Konya Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın konuk olduğu toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Irak’ta yaşananlara, Merkez Bankası’nın faiz indiriminden sanayinin geleceğine değin pek çok konuya değindi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Türk milletinin vakur duruşuna yakışır şekilde geçmesini temenni eden Başkan Kütükcü, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin asla yeterli olmadığının altını çizdi.

KSO Meclisine konuk olan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, Konya’nın üretimine katkılarından dolayı Konyalı sanayicilere teşekkür ederek, Selçuklu Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Üretim yapmazsanız, diğer yaptıklarınızın çok da anlamı yok” diyen Altay, “Bir şehirde istihdam sağlamadan, işsizliği çözmeden gelişmeyi sağlamak mümkün değil. Bu anlamda Konya’nın üretimine katkılarından dolayı sanayicilerimize, Konya Sanayi Odası’nın üyelerine teşekkür ederim”  şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

KSO Meclis Başkanı Tahir Şahin başkanlığında toplanan mecliste konuşan Başkan Kütükcü, Türkiye’nin geleceğini inşa eden Türk sanayisinin, içeride ve dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade ederek, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türk milletinin vakur duruşuna yakışır bir şekilde tamamlanmasını temenni etti.

Irak önemli bir ihracat pazarımız

Irak’ta yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Başkan Kütükcü, Irak’ın Konya’nın en önemli ihracat pazarı olduğunu vurgulayarak, “Başta yumurta sektörü olmak üzere, otomotiv yan sanayi gibi birçok sektörümüzde ana ihracat pazarlarımızdan biri konumunda. Irak’ta başta rehin tutulan vatandaşlarımızın serbest kalması ve siyasi istikrarın sağlanması şehrimiz ve ülkemiz açısından önemli. Bu olayların en yakın zamanda son bulmasını ve Irak’ta siyasi istikrarın sağlanmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Faiz indirimi yetersiz

Merkez Bankası tarafından yapılan 0.75 puanlık faiz indirimini de değerlendiren Başkan Kütükcü, indirimin olumlu olduğunu, ancak asla yeterli olmadığını ifade etti. Faizin üretimin önündeki en büyük engellerden birisi olduğunun altını çizen Başkan Kütükcü, “Bizler sanayiciler olarak yüksek faizin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun için, daha önce de olduğu gibi bu konunun üzerinde ısrarla durmaya, Merkez Bankası’na faiz indirimi taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz” dedi.

Stratejik büyüme

Başkan Kütükcü, konuşmasında geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına da değinerek, listede yer alan Konyalı firmaları tekrar tebrik etti. Konya firmaların başarısının Konya’ya lig atlattığını kaydeden Başkan Kütükcü, araştırma sonuçlarında üzerinde çalışılması gereken bazı konuların da olduğuna dikkat çekti.

Başkan Kütükcü, bu yıl açıklanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde kar eden şirket sayısının 371’e gerilediğine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl açıklanan araştırmada kar eden şirketlerin sayısı 437 iken, bu yıl bu sayı 371’e geriledi. Zarar eden şirketlerin sayısı 63’ten 129’a çıktı. Elbette listede Anadolu firmalarının sayılarının artması bizleri mutlu ediyor. Ancak bu şirketlerin büyümesi için kar etmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla hem şirketlerimizin hem de ülkemizin büyümesini stratejik hale getirmek için üretimin önündeki tüm engelleri kaldırmak, sanayinin milli hasıla içindeki payını artırmak zorundayız” şeklinde konuştu. Başkan Kütükcü, konuşmasında meclis üyelerine Konya Sanayi Odası’nın aylık faaliyetleri ile ilgili de bir sunum yaptı.

Selçuklu Belediyesi’nden Konya’nın marka değerine katkıda bulunacak projeler

KSO Meclisine konuk olan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, Konya’nın üretimine katkılarından dolayı Konyalı sanayicilere teşekkür ederek sözlerine başladı.  Üretimin ve istihdamın önemine dikkat çeken Altay, “Üretim yapmazsanız, diğer yaptıklarınızın çok da anlamı yok. Bir şehirde istihdam sağlamadan, işsizliği çözmeden gelişmeyi sağlamak mümkün değil. Bu anlamda Konya’nın üretimine katkılarından dolayı sanayicilerimize, Konya Sanayi Odası’nın üyelerine teşekkür ederim”  ifadelerini kullandı.

KSO meclis üyelerine Selçuklu Belediyesi’nin projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Altay, Konya’nın marka değerine katkıda bulunan projeler yürüttüklerinin altını çizdi. Selçuklu Belediyesi’nin yürüttüğü Kelebekler Vadisi Projesi,  Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi, Aile Yaşam Merkezi Projesi, Büyük Selçuklu Mirası Projesi ile Sille’de yapılan restorasyon çalışmalarını anlatan Başkan Altay,  Selçuklu Belediyesi’nin sürdürülebilir büyüme anlayışıyla yoluna devam ettiğini ifade etti ve sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Altay, 18 salondan oluşan Selçuklu Kongre Merkezi hakkında da bilgi vererek, bu çalışma ile Konya’nın ilk defa nitelikli salonlarla kongre turizminden pay almaya başlayacağını ifade etti.