BAŞKAN KÜTÜKCÜ: “YÜKSEK BÜYÜMEYE RAĞMEN ORTA GELİR TUZAĞINDAN KURTULAMADIK”

Konya Sanayi Odası’nın Nisan ayı meclis toplantısında Türkiye ve Konya ekonomisini değerlendiren KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Türkiye’nin 2003-2013 yıllarını kapsayan son 10 yılda ortalama yüzde 5 büyüyerek başarılı bir performans gösterdiğini, ancak bu büyümeye rağmen orta gelir tuzağına yakalandığını söyledi.

Türkiye’nin, iş dünyasının güçlü desteği ve istikrardan beslenen bir ekonomik yapıyla bugünlere geldiğine,  ekonomik kazanımların artması için istikrar ortamının korunmasının önemli olduğuna işaret eden Başkan Kütükcü, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde finansman maliyetlerinin artmaya başladığını, dolayısıyla sanayicinin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının büyüme için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kendi teknolojimizi üretmeliyiz

2008 yılında kişi başı geliri ilk defa 10 bin doların üzerine çıkan Türkiye’nin, 5 yılda kişi başı gelirini 338 dolar artırabildiğinin altını çizen Başkan Kütükcü, “Türkiye kişi başı gelirini ilk defa 2008 yılında 10 bin doların üzerine taşıdı. 2008’de 10 bin 444 olan kişi başı gelirimiz, 2009’da ekonomideki yüzde 4.8’lik küçülmenin etkisiyle 8 bin 561 dolara geriledi. 2009’dan sonra tekrar yakalanan büyüme trendiyle birlikte kişi başı gelir 2010 yılında 10 bin 3 dolara, 2011’de 10 bin 428 dolara, 2012’de 10 bin 459 dolara, 2013’te ise 10 bin 782 dolara yükseldi. 2008’den bu yana kişi başı gelirimizi sadece 338 dolar artırabildik. Bu tabloyu mutlaka değiştirerek, refah seviyemizi yükseltmeliyiz. Refah seviyemizi yükseltmenin yolu da kendi teknolojimizi üretmekten geçiyor. Bugüne kadar teknoloji transfer ederek büyüdük. Ancak bundan sonra kendi teknolojimizi üreterek kalkınmak zorundayız. Ayrıca Türkiye, başta eğitim ve üretim politikası olmak üzere, pek çok konuda yeni stratejiler geliştirmelidir” şeklinde konuştu.

Başkan Kütükcü’den sanayicilere teşekkür

Meclis üyelerine Konya ekonomisi ile ilgili bilgiler de veren Başkan Kütükcü, Konya’nın bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payı yüzde 0.87’den yüzde 1.01’e yükselttiğini vurguladı ve  “Bu bizler için, şehrimizin ve ihracatçılarımızın motivasyonu için son derece önemli. Konya’ya bu gururu yaşatan tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İlk çeyrekte 165 ülkeye ihracat

2014 yılının ilk çeyreğinde Konya’dan 1023 firmanın 165 ülkeye ihracat yaptığını aktaran Başkan Kütükcü, ihracat yapılan ülkelerle ilgili ise şu bilgileri verdi:“2014 yılının ilk çeyreğinde Konya’nın toplam ihracatının yüzde 52.5’i Ortadoğu ve Asya ülkelerine, yüzde 20.89’u Avrupa ülkelerine, yüzde 9.66’sı Afrika’ya, yüzde 3.16’sı Amerika’ya gerçekleştirilmiştir. Yine bu dönemdeki toplam ihracatın yüzde 35.9’u ihracatımızda ilk 5 sırada yer alan Irak, Almanya, Suudi Arabistan, İran ve Mısır’a yapılmıştır.” Başkan Kütükcü, Konya’nın bu yılın Ocak-Şubat ayı verilerine göre; marka tescilinde 6’ncı, patentte 5’inci, faydalı modelde 4’üncü, endüstriyel tasarımda 8’inci sırada yer aldığını da sözlerine ekledi.