Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

BURSLU, MAAŞLI, İŞ GARANTİLİ DEĞİRMENCİLİK PROGRAMININ PROTOKOLÜ İMZALANDI

BURSLU, MAAŞLI, İŞ GARANTİLİ DEĞİRMENCİLİK PROGRAMININ PROTOKOLÜ İMZALANDI

 Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Ticaret Odası, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği arasında burslu, maaşlı, iş garantili değirmencilik programının imza töreni yapıldı. Program ile un ve unlu mamulleri sektörünün ara eleman sorununun çözülmesi planlanıyor.

Üniversite-sanayi iş birliği bünyesinde yetiştirilmesi amacıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi (Değirmencilik) programı açılıyor. Hayata geçirilecek olan bu program için Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Ticaret Odası, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği arasında protokol imzalandı. Burslu, maaşlı, iş garantili değirmencilik programının imza törenine Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkan Vekili Selçuk Aydınalp, Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Rıfat Hekimoğlu katıldı.

İyi eğitimli işçi, ara eleman ve mühendis yetiştirmeliyiz

İmza töreninde konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu,  Türkiye’de mesleki eğitimde yaşanan sorunlara değindi. Protokolü imzalanan uygulamanın sorunun çözümü noktasında başarılı olmasını dileyen Tekelioğlu, “Bizim ülkemizde maalesef şimdiye kadar sanayicilerimiz ile okullarımızın iş birliği sağlıklı ilerleyemedi.  Bu denemenin başarılı olmasını arzuluyoruz” dedi.

Tekelioğlu, Türkiye’nin artık iyi eğitimli işçi, ara elaman ve mühendis yetiştirmek zorunda olduğunu belirterek, “Böyle olduğu takdirde basamak atlayabileceğiz. Bu yapılan uygulamalar da bu noktada inşallah faydalı olur. Umanım şehrimize, üniversitemize ve sanayimize kazanım olarak geri döner” diye konuştu.

Teknik eleman önemli bir sorun

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik de, imzalanan protokolün üniversite-sanayi iş birliği açısında önemli bir örnek olduğunu söyledi. Değirmencilik programında okuyan öğrencilerin birinci sınıfta teorik bilgileri alacağını, ikinci sınıfta iş yerlerinde uygulama yapacaklarını aktaran Çevik, Türkiye ve Konya’da önemli olan un ve unlu mamulleri sektörünün ara eleman açığının çözümü için bu uygulamanın güzel bir adım olduğunu ifade etti. Türkiye’de 700 adet un fabrikası olduğunu ve kurulu kapasitenin 35-40 milyon ton olduğunu dile getiren Çevik, Konya bölgesinde de 47 un fabrikası olduğunu ve 1 milyon 600 bin civarında un üretimi yapıldığını kaydederek, “Değirmen makine sanayinde de Konya’mız öncü bir il konumunda. Un sanayicimizin teknik eleman şartı önemli bir sorun haline geldi. Bundan dolayı, bu soruna çözüm bulmak için üniversitemizin yaptığı çalışmaya da camia olarak teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Ara eleman olmayınca, mühendisler ara eleman olarak kullanılıyor

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk İse, geçmişte bu tür programların denemesinin yapıldığını ancak, bu kadar geniş çaplı bir girişimin olmadığını söyledi.  Gelişen Türkiye ve Konya’nın temel problemlerinden bir tanesinin de yetişmiş eleman olduğunu ifade eden Öztürk, “İki yıllık ara eleman noktasında arz sıkıntısı çekiyoruz. Bunun getirdiği bir verimsizlik var. Böyle olunca da mühendis arkadaşların bir kısmını ara eleman vasfı ile kullanıyoruz. Bu noktada özel sektör temsilcileri de elini taşın altına koyarak, böyle bir programa destek verecektir. Bu uygulamanın Konya sanayisine mutlaka önemli hizmetleri olacaktır” dedi.

Nitelikli insan gücünü yetiştirme görevini üstlendiler

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, üniversite-sanayi iş birliği içinde ülkenin ve şehrin talebine yönelik nitelikli insan gücü oluşturma görevini üstlendiklerini söyledi.  Konya’da değirmencilik sektöründeki yetişmiş eleman sorununu açılacak olan program ile çözüleceğini ileten Şeker, “Uluslararası alanda değirmencilik konusunda ticari anlamda ciddi bir mesafe alan Konya sanayisinin böyle bir ihtiyacının giderilecek olması bizi mutlu ediyor. Mühendislik fakültesindeki hocalarımızın da katkısı ile nitelikli bir eğitim verilmiş olacak” ifadelerini kullandı.