Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

TÜRKİYE, KONYA GİBİ ÜRETSE…

TÜRKİYE, KONYA GİBİ ÜRETSE…

Konya’da düzenlenen 'Yerli Malı Belgesi Takdimi ve Coğrafi İşaretler Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya’yı Türkiye’ye örnek gösterdi. Hisarcıklıoğlu, “Konya’da müteşebbis ruh var. O olmadan olmuyor. Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu iller Konya ve Karaman. Eğer Türkiye, Konya ve Karaman olsa, zaten işsiz vatandaş kalmayacak. Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi kendiliğinden bitmiş olacak. Ayrıca Konya sanayisinin verimliliği Türkiye ortalamasının yüzde 30 üzerinde. Tüm Türkiye, Konya gibi üretse fert başı milli gelir 10 bin dolar değil, 13 bin dolar olur” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Konya Sanayi Odası (KSO), Konya Ticaret Odası (KTO) ve Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından “Yerli Malı Belgesi Takdimi ve Coğrafi İşaretler Ödül Töreni” düzenlendi. Ödül töreni öncesinde yapılan panelde katılımcılara Yerli Malı Tebliği, Sanayi Sicil Tebliği ve Türk Sanayisine Etkileri, TÜBİTAK Destekleri, KOSGEB Destekleri, Kamu alımlarında isteklilere sağlanan avantajlar, coğrafi işaretler konusunda yaşanan son gelişmeler gibi başlıklarda bilgi verildi.   

KSO Başkanı, Konya sanayisinin finansman ve eleman ihtiyacına dikkat çekti

Panelin ardından konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, KOBİ’leri büyütmenin Türkiye’yi büyütmek olduğunun altını çizdi. Şehirleri kalkındırmanın yolunun da KOBİ’leri büyütmekten, büyük ölçekli işletme olmaları yolundaki taşları temizlemekten geçtiğini vurgulayan Kütükcü, KOBİ’lerin büyütme konusunda toplumun tüm kesimlerine ortak sorumluluk düştüğünü ifade etti. Kütükcü, “Konya iş dünyası olarak bizzat Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan 25 Öncelikli Dönüşüm Programı’nı, İstihdam-Sanayi Yatırımı Üretimi Destekleme Paketini ve Bakanlığımızın kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan uygulamasını işletmelerimizin ölçek büyütmesi için atılmış bir adım olarak görmekteyiz. Küresel ve bölgesel kırılganlıkların arttığı bu dönemde, hayata geçirilen reformlar bizlerin motivasyonunu artırıyor” diye konuştu. Konya Sanayi Odası olarak TEPAV’la birlikte 14 aydır İmalat Sanayi Güven Endeksi Araştırması yaptıklarını vurgulayan Kütükcü, bu araştırmada sanayinin nitelikli eleman ve finansa erişim sorunlarının en üst sırada yer aldığını aktardı. Kütükcü, sadece Konya’nın değil, Türkiye’nin de sorunu olan bu iki meselenin çözülmediği için yüksek katma değer üretilemediğini ve işletmelerin ölçeklerini büyütmekte zorlandığını iletti.  Yerli Malı Belgesi’nde ürün teknoloji düzeyine bakıldığı zaman Konya Sanayi Odası olarak tebliğin yayınlandığı günden bu yana 14 firmaya 39 Yerli Malı Belgesi verdiklerini belirten Kütükcü, 39 belgeden bir tanesinin orta-ileri teknoloji grubunda olduğunu aktardı.

Konuşmasında Konya Sanayi Odası’nın şehre kazandırdığı Türkiye’nin bölgesel anlamda ilk ar-ge inovasyon merkezi olan Innopark hakkında bilgi veren Kütükcü, bölgenin yakın zamanda Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edileceğini duyurdu.

Faizle beslenen lobiler yerine, yatırımla, üretimle, istihdamla büyüyen kitleler

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise, bu dönemde faizle beslenen lobiler yerine, yatırımla, üretimle, istihdamla büyüyen kitlelerin oluştuğunu söyledi. Çalışmadan, risk almadan para kazanma döneminin bittiğini ifade eden Öztürk, “En önemlisi Anadolu ekonomisi canlandı ve atılıma geçti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yerli üretime destek için üzerine düşen görevi yerine getirmekte ve tüm kurumlarıyla sanayimizin gelişmesi, işletmelerimizin daha güçlü hale gelmesi için deyim yerindeyse gecesini gündüzüne katarak çalışmaktadır. Bakanlığımızın kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması özel sektörümüz için son derce önemli bir adımdır” dedi.

“Konya’da büyük bir müteşebbis ruhu var”

Ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da, küresel yarışta şehirlerin ortaya çıktığını ve Konya’nın da bu yarışta büyük avantajlar ortaya koyduğunu iletti. Konya’da büyük bir müteşebbis ruhu olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin de Konya ve Karaman gibi olması halinde ülkede işsizlik kalmayacağını vurguladı. Türkiye’de kullanılan her 100 çekten 4’ünün karşılıksız çıktığı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Konya’da bu oran 2,3. Batık kredilerde de Türkiye ortalamasının yarısının altında. Bu şu demek: Adamın nüfus kâğıdında Konya yazıyorsa hem krediyi hem malı vereceksin korkmadan” şeklinde konuştu.  

Konya’da birlik ve beraberlik ruhunun bulunduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, bu birliktelik havasının rahmeti, bereketi Konya’ya verdiğini ileterek, “Allah size ilave olarak bir de Başbakan verdi. Devletin tamamı siz oldunuz” dedi.

Yerli Malı Belgesi’ni mutlaka alın

İş dünyasına Yerli Malı Belgesi’ni almaları konusunda çağrıda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yerli Malı Belgesi alan firmaların kamu ihalelerinde yüzde 15’lik avantajı olduğu bilgisini paylaştı. Hisarcıklıoğlu, “Devletin bize para verecek hali yok. Bu imkanları kullanıp Türkiye’ye rol model olmamız lazım. 2 bin 200’e yakın belge dağıttık. Konya Karaman 100 bile değil. Bu sayının artması lazım. Bu salondan söz istiyorum. Bu belgelerde Konya bir numara olmalı.  Diğer rakiplerimize göre yarışa 15 adım önde başlamalıyız”  İfadelerini kullandı.

ÖDÜL TÖRENİ

Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası’ndan Yerli Malı Belgesi alan 14 firma ile Konya Ticaret Odası’ndan Yerli Malı Belgesi alan 15 firmaya temsili belgeleri takdim edildi. Ayrıca  Konya’da coğrafi İşareti olan Kadınhanı Tahinli Pidesi, Akşehir Kirazı ve Düğün Pilavı’nın coğrafi işaretlerini alan kurumlar ile  Karaman Guymağı, Yeşil Peynir ve Mevlana Şekeri için coğrafi işaret belgesi başvurusunda bulunan kurumlara ödülleri verildi.

 

KONYA SANAYİ ODASI’NDAN YERLİ MALI BELGESİ ALAN ÜYELER

1-UYAN METALURJİ LTD. ŞUYAN METALURJİ SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

2-IMICRYL DİŞ MALZEMELERİ SANAYİ VE TİRCARET A.Ş.

3-S.G.M.S. SAĞLIK GEREÇLERİ MAKİNA SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

4-RENAL İLAÇ KİMYA VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE PAZARLAMA LTD.ŞT.

5-LOGİBA AYDINLATMA ELEKTRONİK ELEKTRİK ENERJİ SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ. KONYA ŞUBESİ

6-ERSÖZ-GONCA MUTFAK MAKİNE EKİPMANLARI SAN. TİC. A.Ş.

7-GESAŞ GENEL GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

8-TEKSİN KONTEYNER VE GALVANİZ SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.

9-GENMOT GENEL MOTOR STANDART GRANK ŞAFT ENDÜSTRİ SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

10-MOTUS OTOMOTİV MAKİNA VE METALURJİ SAN. VE TİC. A.Ş.

11-FMC HİDRLOLİK SİSTEMLERİ OTOMOTİV MAKİNA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

12-SELVA GIDA SANAYİ A.Ş.

13-MAKKON MÜHENDİSLİK MAKİNE SANAYİ TİCARET LTD.ŞTİ.

14-MEPSAN PETROL CİHAZLARI SANAYİ TİCARET A.Ş.