Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

BÜYÜKHELVACIGİL, KOBİ’LERE POZİTİF AYRIMCILIK İSTEDİ

BÜYÜKHELVACIGİL, KOBİ’LERE POZİTİF AYRIMCILIK İSTEDİ

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KOBİ’lerin Türkiye’de ihracatın ve istihdamın önemli bir kısmını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık istedi.
 
Konya’da KSO, KTO, KTB, TOSYÖV ve KOSGEB İşbirliğiyle “KOBİ’lere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları” konulu panel gerçekleştirildi. Toplantıya KOSGEB Başkan Müşaviri Halil Özgökçe, TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli ve Garanti Bankası İç Anadolu Bölge Müdürü Ahmet Saygılı ile çok sayıda sanayici, iş adamı katıldı.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KOBİ’lerin Türk ekonomisinin temel taşını oluşturduğuna vurgu yaparak, “KOBİ’ler Türkiye'deki toplam işletmelerin yüzde 99.8'ini oluşturmaktadır. İhracatın yüzde 60'ının gerçekleştiren KOBİ'ler, istihdamın ise yüzde 78'ini sağlamaktadır. Türkiye'deki işsizliği çözmek, milli geliri yükseltmek, kısacası 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, KOBİ'lere gerçekten pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır" dedi.
 
KOBİ’lerin yararlanacağı finansal enstrümanların artırılması gerektiğine işaret eden Büyükhelvacıgil, Türkiye’de kayıtlı yaklaşık olarak 3,5 milyon KOBİ’nin 1 milyon 250 binin kredi kullandığı bilgisini verdi.
 
Büyükhelvacıgil, “Kamu ve özel sektör finansman kuruluşlarının KOBİ konusundaki eğilimlerinin artmasına bağlı olarak, KOBİ’lerin toplam kredi hacminden aldıkları pay yüzde 25 civarına yükselmiş olmakla birlikte, yüzde 45 civarında bulunan Avrupa Birliği’nden oldukça geride olduğu görülmektedir. Dolayısıyla biz KOBİ’lerin yararlanacağı finansal enstrümanları artırmak ve bu enstrümanlara ulaşımı kolaylaştırmak zorundayız” şeklinde konuştu. 
 
"Hedef küresel bir aktör olmak"
 
Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, "KOBİ'ler işsizliği azaltmak ve ülkemizin sosyo-ekonomik gelişmesine katkı sağlayan önemli kuruluşlardır. Dün çok küçük işletmelerde üretim yapıyorduk. Kapalı bir ekonominin içerisinde üretimlerimizi gerçekleştiriyorduk. Dünya'da, etrafımızda ve komşularımızda ne oluyor bunların farkında bile değildik. Fiyatlar rekabet döneminin artık kapandığını kalite ile rekabet döneminin başladığını hepimiz biliyoruz. Bundan sonraki hedeflerimiz mutlaka üretimi tüketimi, markalaşmayı dış ticareti de içerisine alan küresel bir aktör olmayı hedeflemeliyiz. Onun için KOBİ desteklerini Konyalı olarak çok çok ihtiyacımız var. KOBİ'lerin desteklenmesi ve finansa çok kolay ulaşmaları bizi 2023 hedeflerimize daha kolay ulaştıracaktır" diye konuştu.
 
"En önemli açılım dış pazarlardır"
 
TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe, "Bugün KOBİ'lerin önündeki en önemli açılım dış pazarlardır. Ekonomide her güzel gelişmenin karşısında moralimizi bozan şey dış ticaret dengesizliğinden kaynaklanan cari açık konusudur. Bu sorunun aşılması için ülke olarak ihracatımızın artması gerekiyor. Bunun başarmanın yolu ise dış pazarların dikkatini çekecek yüksek katma değer yaratan, ürün ve hizmetlerimizi pazarlamaktan geçiyor" şeklinde konuştu.
 
KOSGEB Başkan Müşaviri Halil Özgökçe ise, Konya’yı tebrik ederek “Konya, Anadolu'nun bozkırında İstanbul ve Kocaeli gibi büyük sanayi şehirlerimizin haiz olduğu imkanların çok azına sahip olarak, kardeşlik birlik ve beraberlik içinde bu başarıyı sağlamak her ile nasip olacak bir şey değildir. Bu bakımdan gerçekten tebrik ediyorum" dedi.
 
Protokol konuşmalarının ardından TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyesi Hilmi Develi Moderatörlüğünde panele geçildi.