BÜYÜME RAKAMI VE 2016 YILI EYLEM PLANI İŞ DÜNYASINDA HEYECANLA KARŞILANDI
Küresel kriz ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin ardından, Türkiye ekonomisinden ardı ardına gelen olumlu haberler, iş dünyasında heyecanla karşılandı. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, yılın üçüncü çeyreğinde yakalanan yüzde 4’lük büyüme oranını ve Başbakan tarafından açıklanan 64. Hükümet 2016 yılı Eylem Planı’nı “Türkiye için yeni bir dönemin kapısı aralanıyor” sözleriyle değerlendirdi.
Türkiye, 24 çeyrektir kesintisiz büyüyor
“Ekim ayı sanayi üretimindeki yüzde 14.7’lik artışın ardından 3. çeyrek büyümesinin de beklentilerin üzerinde, yüzde 4 olarak gelmesi ülkenin yeniden yükselişe geçtiğinin bir işaretidir” diyen Kütükcü, “2015’in ilk çeyreğinde yüzde 2.5, ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyüyen ülkemiz, üçüncü çeyrekte de yüzde 4 büyüyerek 24 çeyrektir kesintisiz bir büyüme trendi yakalamıştır. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan belirsizlik ortamı, yeniden tırmanan terör, küresel ekonomideki dalgalanmalar ve bölgesel sıkıntılara rağmen ülkemizin büyüme trendini sürdürmesi gerçekten çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Özel sektöre yönelik kritik düzenlemeler
2016’nın yeni reformlarla Türkiye önemli bir yıl olacağını ifade eden Kütükcü, “2015 yılı sanayici, üretici açısından zor bir yıl olarak yaşandı. Ancak sanayicimiz tüm bunlara rağmen üreterek, ihracat yaparak Türkiye’yi büyüttü. İş dünyası olarak Türkiye’nin Sayın Başbakanımızın liderliğinde 2016’yı bir reform yılı ilan ederek, pozitif ayrışmaya devam edeceğine inanıyoruz. 64. Hükümetin 2016 yılı Eylem Planı da bu reformcu bakış açısının en önemli işaretidir. Özellikle Başbakan tarafından açıklanan; küçük işletmelerin TSE ve patent belgesi giderlerinin devlet tarafından karşılanması, KOBİ’lerin kefalet limitinin ve vade yılının artırılması, KOBİ’lerin taşınır varlıklarının teminat olarak kabul edilmesi, mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması, meslek lisesi öğrencilerinin staj yapmasına yönelik özendirici tedbirler alınması, yatırımlarda bürokrasinin azaltılması, kıdem tazminatında yaşanan sıkıntıların giderilmesi, yeni girişimleri ve istihdamı destekleyecek tedbirler alınması, girişimcilere sembolik kira bedeli ile fabrika tahsis edilmesi, gümrüklerde tek pencere sistemi uygulamasına geçilecek olması, OSB’lerde arsa maliyetlerini düşürecek tedbirler alınacak olması, OSB’lerde yetki karmaşası ortadan kaldırılacak tedbirler alınması, Ar-Ge için yeni bir fon oluşturulması, iş mahkemelerinin yapısının gözden geçirilecek olması gibi düzenlemeler, iş dünyası için kritik düzenlemelerdir” ifadelerini kullandı.