DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU: “KONYA, BU MİLLETİN KADERİNİN ŞEKİLLENDİĞİ ŞEHİRLERDEN BİRİ”
Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, KSO, KTO, KTB ve MÜSİAD Konya Şubesi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Geleneksel Konyalı Bürokratlar İftar Yemeğine katıldı. İftarda konuşan Bakan Davutoğlu, “Konya, bu milletin kaderinin şekillendiği şehirlerden birisidir. Aynı secdeye varmanın huzurunu kökleştiren Konya’daki havayı tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz” dedi.
Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve MÜSİAD Konya Şubesi tarafından organize edilen Konyalı Bürokratlar ile 8. Geleneksel İftar Buluşması geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Konya ve Ankara’daki çok sayıda Konyalı’nın katıldığı iftarda Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü birer konuşma yaptı.
Davutoğlu’ndan, BM’ye çağrı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, iftarda yaptığı konuşmada, Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde meydana gelen olaylara değindi. Suriye'deki krizde bazen Türkiye'nin sınırına kadar gelen çatışmalar yaşandığını belirten Davutoğlu, Resulayn'daki çatışmalarda seken ve Ceylanpınar'a yansıyan atış sırasında hayatını kaybeden gence Allah'tan rahmet diledi.
Davutoğlu, "Bu, Suriye'deki krizin bizim vatandaşlarımızı ve bizi de ne kadar etkileyebileceğini gösteren çarpıcı bir tablo. Bir kez daha uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz; derhal ve süratle BM Güvenlik Konseyi, eğer BM Güvenlik Konseyi olmanın gereğini yapacaksa, an bu andır. Suriye'deki bu acımasız katliama dur demenin vakti çoktan gelip geçmiştir. Yoksa, başta BM Güvenlik Konseyi'nin misyonu olmak üzere birçok uluslararası misyonun anlamı kaybolur" diye konuştu.
Konyalı bürokratların iki yıl önce düzenlediği iftar yemeğinde Somali'nin gündemde olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Şimdi Türkiye'nin merhametini, şefkatini ve kudretini görmek isteyenler Somali'ye gitsinler, Mogadişu'da iki yıl içinde Türkiye'nin neleri Somalili kardeşlerimizle paylaştığını görsünler" ifadesini kullandı.
"Seçilmiş kişilerin yanındayız"
Mısır'daki gelişmelere de değinen Davutoğlu, Mısır gibi İslam dünyasının ve bölgenin en önemli ülkesinin ramazana büyük gerilimlerle girdiğine işaret ederek, "Biz ilkeli bir tavırla, yine hangi görüşe sahip olursa olsun, hangi partiden ya da kökenden gelmiş olursa olsun, sadece ve sadece seçilmiş kişilerin ve kurumların yanındayız. Mısır halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledik, söylemeye devam edeceğiz" dedi.
KSO Başkanı Kütükcü: “Hedeflerimize birlikte ulaşacağız”
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü konuşmasında, Konya’nın 2023 hedeflerine doğru birlik ve beraberlik içerisinde emin adımlarla ilerlediğini vurguladı. Konya’nın kurum ve kuruluşları ile birlikte yürüttüğü Lojistik Köy, Bilim Merkezi, Bölgesel İnovasyon Merkezi projelerle birlikteliğini kurumsallaştırdığının altını çizen Başkan Kütükcü, yeni dönemde hedeflerinden birisinin de Konya’yı uluslararası yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilen bir şehir haline getirmek olduğunu, bunu da birlik ve beraberlikle yapacaklarını bildirdi.
Türkiye’nin 18 yıl aradan sonra yatırım yapılabilir bir ülke haline geldiğini, geçtiğimiz yıl 57 bin şirketin ihracat yaparak 80 milyonun göğsünü kabarttığını söyleyen Kütükcü, şunları söyledi: “Bizler, derin tarihi-kültürel kökleri olan, edep sütunlarına dayanan, barış, hoşgörü ve tevazu üzerine inşa edilmiş bir medeniyetin evlatlarıyız. Bunun için; attığımız her adım, aldığımız her nefes bizlere büyük sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluk; ekonomik ve siyasal olarak bölgesinde güçlü, sözü dinlenen, fikrine itibar edilen bir Türkiye sorumluluğudur. Bu sorumluluk; daha fazla üreten, daha fazla ihracat yapan bir Türkiye sorumluluğudur. Böylesine bir sorumluluğu yerine getirmek, sadece büyük Türkiye için değil, aynı zamanda İslam Coğrafyasının huzur ve refahı için de çok önemlidir.
Türkiye’nin madden ve manen kalkındığı gören bir takım çevrelerin bundan rahatsız olduğuna da hep birlikte şahitlik ediyoruz. Ancak biz bunlara asla itibar etmeden, hiddet göstermeden üretmeye, ihracat yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz de. Çünkü; biz öfkelenmeden ses verenlerin geleceğin mimarları olduğunu biliyoruz. İşte bugün, Anadolu’dan öyle bir ses veriyoruz ki; bu ses ne şiddetin, ne de öfkenin sesi. Bu ses üretimin ve ihracatın sesi. Bu ses refahın, kalkınan bir Türkiye’nin sesi. Aklını başkasına emanet etmeyen, dünyanın neresinde olursa olsun mazlumların yanında olan bir medeniyetin sesi. Bu milletin arasına fitne fesat sokarak, asırlardır İslam coğrafyasına her türlü eziyeti edenlerin bu sesten korkmalarından daha doğal ne olabilir ki”
MÜSİAD Başkanı Lütfi Şimşek ise, 2023 hedeflerine doğru koşan Konya’da MÜSİAD ve odaların ortak Konya projeleri geliştirdiklerini, takip ettiklerini ve bu birlikteliğin devam edeceğini söyleyerek sözlerine başladı.
Başkan Şimşek, “Türkiye’de bir ilk olan ve bir şehrin 2023 hedefine koyduğu 15 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirmek adına aynı hedefe kilitlenmiş olması da Konya’nın ülkesine olan sevdasını açıkça göstermektedir. Bu hedeflere ulaşabilmek adına Konya’da büyük ölçekli bir sanayi alt yapı yatırımına şiddetle ihtiyacımızın olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.