Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

EŞ DEĞER PARÇA UYGULAMASI, KONYALI SANAYİCİLERE ANLATILDI

EŞ DEĞER PARÇA UYGULAMASI, KONYALI SANAYİCİLERE ANLATILDI

Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle ‘TSE Otomotiv Faaliyetleri Tanıtımı ve Eşdeğer Parça Belgelendirme Süreçleri ve Deneyleri’ Semineri gerçekleştirildi. Seminerde, eşdeğer parça uygulamasının önemine dikkat çekilirken, alınan ücret tarifesinin daha makul düzeylere çekilmesi gerektiği vurgulandı.

Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya ve Konya sanayisi hakkında bilgiler verdi. Konya’nın metale dayalı güçlü bir sanayi şehri olduğunu kaydeden Kütükcü, bu özelliğin güçlendirilmeye çalışıldığını ve yerli otomobil üretimine de şehir olarak talip olduklarını hatırlattı. Konya’da Yerli Otomobil Üretilebilirlik Ön Değerlendirme Raporunu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na sunduklarını ve yeni bir rapor üzerinde çalıştıklarını belirten Kütükcü, “Şu anda da yatırımın fizibilitesini çalışıyoruz. Bu raporumuzu da yatırımcıya takdim etmek üzere hazırlıyoruz. Otomotiv sektöründeki gücümüzü yerli otomobil fabrikası ile artırmak ve iç Anadolu’ya yeni bir ivme kazandıracak yatırımın Marmara havzasına değil, iç Anadolu’ya yapılmasını temin etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

TSE’nin ücret tarifesi daha makul düzeylere çekilmeli

Eşdeğer parça uygulamasının önemine de dikkat çeken Kütükcü, “Otomotiv sektöründe özellikle orijinal parça kullanımının zorunlu olduğu alanlarda yerli üretimden aftermarket pazarına üretim yapan sanayicilerimizin de mamullerinin kullanılabilmesine yönelik çalışmalarımıza bakanlığımız eşdeğer parça uygulamasıyla yol açmış oldu. Bu kapı bizim için çok önemliydi. Eşdeğer parça uygulamasıyla sigorta şirketleri eşdeğer parça belgesi olan parçaları kullanabilir hale gelmiş olacaklar. Şu anda Konya olarak 1 firmamıza 5 belge almış durumdayız. Süreçleri devam eden firmalarımız var” dedi. Kütükcü, TSE’nin uyguladığı ücret tarifesinin yüksek olduğuna dair sanayicilerin serzenişleri olduğuna dikkat çekerek, bunun daha makul düzeylere çekilmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

KOBİ’ler TSE belgelendirme ücretlerini KOSGEB’ten alabilecekler

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ise, ticaret hayatında doğru rekabetin olabilmesinin ürünler arasında eşitliğin bir ölçüyle gösterilmesine bağlı olduğunu söyleyerek, “Standardizasyon gerek ulusal, gerek uluslararası ürünler arasındaki farklılığı, eşitliği ya da eşitsizliği gösterebilmek için yapılan bir çalışma. TSE ilk defa yapmadığı bir şeyi yapmaya görevlendirildi. Hazine müsteşarlığımız otomotiv yedek parçası üreten sanayicilerimizin talepleri doğrultusunda oluşturulan birçok toplantı sonrasında, eşdeğer parça uygulamasını gerçekleştirdik. Biz orijinal parçayı alarak tersine mühendislikle test ederek sınırlarını belirliyoruz. Bununla ilgili elde ettiğimiz veriler standarda dönüşmüş oluyor. Eğer sanayicimiz bu ürünü ürettiğini bize söylüyorsa, biz de o parçayı test ederek standartlara uyuyorsa belgeyi veriyoruz” diye konuştu.

Özel sektör firmalarının da eşdeğer parça belgesi vermeye başlayacağını ifade eden Korkmaz, KOBİ’lerin TSE belgelendirme ücretlerini de KOSGEB’ten alabileceklerini belirterek, “Bir yıl sonra, 170065’e göre belgelenmiş bütün test ve muayene kuruluşları eşdeğer parça ile ilgili belgelendirmeyi yapabilecek. Bu, test ve muayene kabiliyetinin yaygınlaşması, gelişmesi demektir. Sanayicilerin neyi yapabileceğine dair sınırları gösterebilecek merkezlerin büyümesi anlamına gelir. Bu da sanayimizin altyapısının güçlenmesi ve gelişmesinin araçlarından birisidir diye düşünüyorum. Bu eş değer parçası çalışması da bunun inşallah başlangıcı olur” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından seminer soru-cevap ve sunumlarla devam etti.