Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

GELECEKLE İLGİLİ KAYGI DUYMAMAK İÇİN KURUMSALLAŞMA ŞART

GELECEKLE İLGİLİ KAYGI DUYMAMAK İÇİN KURUMSALLAŞMA ŞART

 Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ve Konya Sanayi Odası’nın düzenlediği ‘Yarın Kim Ayakta Kalacak” konulu seminerde, işletmelerin gelecekle ilgili kaygı duymamaları için kurumsallaşmalarının şart olduğu vurgulandı.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin ülke genelinde düzenlediği ‘Kurumsal Yönetim Seminerleri’nin Konya programı, Konya Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, 4. Sanayi Devrimi’ni görebilen ve alt yapısını bu yeni devrime göre hazırlayabilen şirketlerin ayakta kalabileceğini söyledi. Şirket yöneticileri ile odaların da bu bakış açısını geliştirmesi ve uygun altyapıyı hazırlaması gerektiğini dile getiren Tekelioğlu, “Konya Sanayi Odası olarak Türkiye’nin bölgesel anlamdaki ilk Ar-ge inovasyon merkezi Innopark Projesi’ni hayata geçirerek, Endüstri 4.0 altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Innopark’a sadece şehrimiz adına değil, bölgemiz adına böyle bir sorumluluk yükledik. Konya Organize Sanayi Bölgemizde inşaatı ve laboratuarları tamamlanan Innopark’la ilgili şu anda çok önemli bir süreç tamamlanmak üzere. İnşallah kısa bir süre içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilecek” dedi.

40’a yakın şirketi, 6 üniversiteyi ve odalar ile bölgenin önemli aktörlerini Innopark’ta bir araya getirdiklerini aktaran Tekelioğlu, bu yapının tamamen üretim odaklı, örnek bir model olacağını ifade etti. Bugüne kadar teknolojinin ithal edildiğine dikkat çeken Tekelioğlu, bu sürecin ömrünü tamamladığını ve kendi teknolojimizin üretilmediği takdirde ayakta kalabilmemizin mümkün olmadığını vurguladı.

“Özel sektörün artması için kurumsal yönetim önemli”

Daha sonra konuşan International Finance Corporaticion Yatırım Uzmanı Kudret Akgün de, Türkiye’nin Dünya Bankası’nın yaptığı yatırımlardan faydalanan 3. ülke olduğunu söyledi. 2014 yılında 23 projeye 1,2 milyar dolar yatırımda bulunduklarını belirten Akgün, Türkiye’ye yatırım yapmak değil, yatırım çekmek gayreti içinde olduklarını dile getirdi. Yabancı sermayenin yatırım yapacağı şirketlerde bazı kriterleri aradığını aktaran Akgün, “Şirketlerin yönetim biçimine önem veriyorlar. Kurumsal yönetimin başarılı ve karlı olması gerekiyor. Bu nedenle de ülkemizde özel sektörün artması için kurumsal yönetimin önemli olduğunu vurguluyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından geçilen panelde ilk olarak söz alan Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, kurumsallaşmasını tamamlamayan işletmelerin kısa vadeli olduklarını söyledi.  Kurumsallaşmada güvenin de etkili olduğunu ifade eden Bozkurt, “Güven yaratmak sözleşme kültürünü yapmakla olur” dedi.

Güvensan Gıda Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güvenek de, kurumsallaşmanın tam anlamı ile sağlanamadığı şirketlerde kurucu patronun vefatından sonra dağılma süreci yaşandığını belirtti. Şirketlerin gelecekle ilgili düşüncelerinin olduğunu aktaran Güvenek, “Gelecekle ilgili kuşku duymamak için kurumsallaşmanın tam anlamı ile sağlanması gerekiyor. Kurumsallaşma yönetiminde de şeffaf bir bilançonun bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Etik ve İtibar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öncer ise, işletmelerin amaçlarına uygun örgüt yapısının olması gerektiğini ifade etti. Şirketlerde profesyonel yönetime geçilmesi gerektiğini aktaran Öncer, “Şirketlerin yönetim kadrolarında bulunan insanlara sorumluluk verildiği zaman yetkinin de bu kişilere verilmesi gerekiyor” dedi. Son olarak konuşan İş Yatırım Kurumsal Finansman Borçlanma Araçları Müdür Yardımcısı Mehmet Kaya da, rekabet avantajı yapabilen şirketlerin ayakta kaldıklarına dikkat çekti. Kaya, şunları söyledi; “Yönetim kurulunu oluşturmuş, bağımsız denetim yaptıran şirketler daha avantajlı şekilde sermayeye sahip oluyor. Böyle işlemelerimiz, banka ile ilişkilerinde rekabetçi şekilde pazarlık da yapabiliyor.”