Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

HEDEF; İNOVATİF GİRİŞİMCİLİK

HEDEF; İNOVATİF GİRİŞİMCİLİK

Mimar Sinan Mühendisler Birliği, Girişimcilik ve İnovasyon konulu zirve düzenledi. Zirvede konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın girişimcilerin gücüyle büyüdüğünü, Konya için bundan sonraki hedefin inovatif girişimcilik olduğunu söyleyerek, Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde hedeflerinden birinin bu olduğunu kaydetti.

Konya’nın girişimcilerin gayretleriyle büyüdüğünü ve 189 ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Kütükcü, Konyalı girişimcilerin şehre 23 milyon metrekare büyüklükle Türkiye’nin ikinci büyük OSB’sini kazandırdıklarını vurguladı. Kütükcü, Konya Sanayi Odası olarak her zaman girişimcilerin yanında olduklarını vurgulayarak, “Sanayi Odası olarak, bu yıl şehrimizin ihracatını geliştirmek amacıyla Fransa, Almanya, Rusya, İran, Amerika gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelere iş gezileri düzenledik. 1000’in üzerinde ikili ticari iş görüşmesi organize ederek, sanayicilerimizin yeni bağlantılar yapmasına katkıda bulunmaya çalıştık.  Yine oda olarak, girişimcilik eğitimlerimize de ara vermeden devam ediyoruz. Sadece bu yılın ilk 10 ayında, KOSGEB ve İŞKUR ile 10 girişimcilik eğitimi gerçekleştirdik.  Eğitimlerimize 200’ ün üzerinde kursiyer katıldı.  Türkiye’nin ilk sektörel kümelenme çalışmalarını başlattık” şeklinde konuştu.

Girişimciliğin önündeki engellerin kalkması gerekiyor

Şehre geniş tabanlı, üretim odaklı Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni kazandırdıklarını belirten Kütükcü, buradaki kuluçka merkeziyle ülkenin ihtiyaç duyduğu yeni teknolojiler ve ürünlerden öncelikli olanların belirleneceğini, bu ürünlerle ilgili Ar-Ge faaliyeti yürüten, yeni girişimleri destekleyen programları hayata geçirecekleri bilgisini paylaştı.  Girişimciliğin önündeki engellerin kalkması gerektiği mesajını veren Başkan Kütükcü, “Ülke olarak, bir yandan daha fazla değer üreten sanayi modelini, girişimciliği özendirirken, diğer yandan da küresel markalar ortaya koymaya odaklanmalıyız. 2015-2018 dönemini kapsayan ‘Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda da ifade edildiği gibi; girişimlerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmalı,  özellikle gelecek vadeden, yüksek katma değer üreten, ithalatın önünü kesen girişimlerimizin önündeki tüm bürokratik engelleri kaldırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Girişimci açığımız var

Konya Ticaret Odası, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk de, insanların kendi aralarında konuştukları zaman girişimci olduklarını söylediklerini ancak, rakamlara bakıldığı zaman oranların çok düşük olduğunu iletti. Girişimci açığı olan bir ülke olduğumuzu aktaran Öztürk, “2023 için güzel bir vizyon koyduk, ama buna ulaşmak için ciddi girişimci açığımız var. Reel hayatta girişimcilik hayat bulmuyor. Bu bağlamda genç mühendislerin üzerine çok daha fazla görev düşüyor. Onların yetiştirilirken, girişimci ruhu ile yetiştirilmesi, ülkenin girişimcilik açığına katkı sağlamaları gerekiyor” diye konuştu.

Son olarak konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de, Ar-Ge faaliyetlerine yatırım yapıldığını fakat bunun ticari hayatta ekonomiye dönüştürülemediğini iletti. Yapılan ürünlerin fikir geliştirilerek yapılıp, satılması gerektiğini söyleyen Ergin, reel sektörün katma değerini yükseltmek için fikri değerli ürünler satılması gerektiğini dile getirdi.