İTHAL ÜRÜNLER, REKABETİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Konya Sanayi Odası’nda, sanayicilerin sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen sektör toplantılarının 14.’sü elektrik, elektronik ve bilgi teknolojileri sektöründe yapıldı. Toplantıda sektörlerin en büyük sorununun nitelikli eleman olduğu ifade edilirken, elektrik-elektronik sanayicileri Çin başta olmak üzere ithal ürünlerin yerli sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.
Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, küresel ekonomide ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin sanayiyi de etkilediğini, ancak her şeye rağmen ülkenin üretimden asla vazgeçmemesi gerektiğini söyledi. Sanayicilerden KSO tarafından düzenlenen sektörel toplantılara daha yüksek katılım göstermelerini isteyen Kütükcü, “Öncelikle kendi sektörümüzdeki sorunlara kendimiz sahip çıkmalıyız ki, sorunu daha doğru tespit edip çözüm üretmek noktasında ortak çalışmalar yapabilelim” şeklinde konuştu.
Konuşmasında sanayicilerin kendilerine en çok nitelikli eleman konusunda problem yaşadıklarını ilettiklerini kaydeden Kütükcü, mesleki eğitimle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kütükcü, meslek liselerinde sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda bölüm açılması için İl İstihdam Kurulu’nda girişimlerde bulunulduğunu, bunda da kısmen başarılı olunduğunu aktararak, “Maalesef meslek liselerindeki pek çok bölüm, sanayinin ihtiyaçları ile örtüşmüyor” dedi.
Yerli sanayici özel düzenleme istiyor
Başkan Kütükcü’nün konuşmasının ardından toplantı, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu’nun başkanlığında devam etti.
Toplantıda söz alan sektör temsilcileri, yetişmiş ara eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini aktararak, meslek liselerinden ve meslek yüksek okullarından mezun olan öğrencilerin beklenen nitelik seviyesinin altında olduğunu söyledi. Suriyeli çalışanların kayıt altına alınıp resmi olarak çalışmalarına olanak sağlanmasını isteyen sektör sanayicileri, MEDAŞ’la ilgili sorunlar yaşadıklarını, MEDAŞ’ın sorunlara kalıcı çözüm getiremediğini vurguladı.
Çin başta olmak üzere ithal ürünlerin yerli sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini, yerli sanayiciyi korumada özel düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden elektrik, elektronik ve bilgi teknolojileri sektöründeki sanayiciler, ayrıca teşvikler konusunda sanayicilerin daha fazla bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.