Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA’YA HIZLA ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİ KAZANDIRILMALI

KONYA’YA HIZLA ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİ KAZANDIRILMALI

Selçuk Üniversitesi’nde iki gün boyunca süren 6. Türkiye Enerji Zirvesi’nin son gününde ‘Konya’nın Enerji Potansiyeli’ paneli gerçekleştirildi. Panelde konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın güneş enerjisi ve linyit potansiyeline dikkat çekerek “Konya’ya hızla elektrik enerjisi üretim tesisleri kazandırılmalı” dedi.

KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Selçuk Üniversitesi Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve MEVKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Mücahit Yasir Kınalı Konya’nın enerji potansiyeliyle ilgili bilgileri paylaştı.

Panelde ilk olarak konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, her coğrafyanın enerji kaynağı olduğuna dikkat çekti. Enerjinin ve cari açığın en önemli sorunlardan biri olduğunu aktaran Öztürk, “Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji potansiyelimize baktığımız zaman, enerji ihtiyacının artacağı görülüyor. Bunun için alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Konya, yerli enerji kaynağında önemli fırsatlar sunuyor’

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü de, Türkiye’nin hem dışa bağımlı olduğu enerjide faturayı düşürmek, hem de enerji güvenliğini sağlamak için yerli kaynaklara yönelmesi gerektiğini dile getirdi. Yerli enerji kaynaklarına yönelme noktasında Konya’nın Türkiye için önemli fırsatlar sunduğuna işaret eden Başkan Kütükcü, “Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi de bu fırsatların en başında geliyor. 2012 yılının ikinci yarısında, ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarının cazip hale getirilmesi amacıyla, Karapınar’da 5.987,6 hektar büyüklüğündeki bir alan Bakanlar Kurulu kararı ile Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Tüm sürecin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütüldüğü Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin İşletme Müdürlüğü de, Konya Sanayi Odası’na verildi.  Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin faaliyete geçirilmesi için, yatırımcılar belirlendikten sonra sırasıyla imar ve parselasyon planının yapılması, altyapı projelerinin hazırlanması ve altyapı inşaatlarının gerçekleştirilmesi ile ilgili iş ve işlemlerin tamamlanması gerekiyor” dedi. 1 megavatlık üretim için maksimum 2 hektarlık alana ihtiyaç duyulduğunu, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin mevcut durumda en fazla 40 hektarlık kısmının güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımlar için kullanılabileceğini belirten Kütükcü, bölge için özel bir kotanın belirlenmesinin önem arz ettiğini dile getirdi.

‘Sebep ne olursa olsun artık, elektrik kesintisi yaşamamalıyız’

Konuşmasında Konya’nın enerji altyapısının, enerji potansiyelini kaldıracak yeterlilikte olmadığına değinen Kütükcü, artık elektrik kesintisi istemediklerini aktardı. Kütükcü, “Konya gibi hızlı gelişen, üretim ve ihracatı her geçen yıl artan sanayi şehirlerinin elektrik alt yapılarının çok önceden planlanması, yatırımların uzun vadeli planlarla ortaya konulması gerektiği kanaatindeyim. Sebep ne olursa olsun bizler artık elektrik kesintileri yaşamamalıyız. Bu noktada dağıtıcı şirketlerin yatırım bütçelerini belirleyen EPDK başta olmak üzere TEDAŞ ve MEDAŞ’tan da, şehir olarak hızlı ve kalıcı bir çözüm talep ediyoruz. Dünyadaki rekabetçi şehirlerin altyapı sorunlarını, özellikle de enerji ve ulaşım altyapısındaki sorunları hallettikleri hepimizce malum. EPDK, elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım bütçelerini belirlerken Konya gibi öne çıkan şehirlerin gelişim ivmelerini dikkate almalı, şehirleri sonu elektrik kesintilerine giden bu çıkmazdan kurtaracak adımlar atmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerjide Konya’nın önü açık

Selçuk Üniversitesi Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikret Akınerdem ise, enerji kullanımında dışa bağımlı ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini söyledi. Konya’nın yenilenebilir enerji alanında önünün açık olduğunu aktaran Akınerdem, yenilenebilir, temiz enerji üretecek arazilerin olduğunu sözlerine ekledi.  

Son olarak konuşan MEVKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Mücahit Yasir Kınalı da, Konya-Karaman bölgesinin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyeliyle ilgili sunum yaptı. Bölgede yapılacak olan yenilenebilir enerji yatırımlarının diğer birçok yerdeki yatırımlardan yüzde 50 daha fazla kazandıracağını ileten Kınalı, lisanslı güneş yatırımcılarının yüzde 40’ının Konya-Karaman bölgesini tercih ettiğini sözlerine ekledi. Panel, soru ve cevaplar ile devam etti.