"KONYA EKONOMİK MİSYONU" TOPLANTISI KSO’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türk-Belçika-Lüksemburg Ticaret Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Konya Ekonomik Misyonu" toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından KSO’da ikili ticari iş görüşmeleri yapıldı.

Belçika ile Konya’nın ticaretinin nasıl artırılabileceği, hangi sektörlerde ticaret yapılabileceğinin konuşulduğu toplantıya Belçika Ankara Büyükelçisi Pol de Witte, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Belçika Valon Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Frank Murari, Belçika Brüksel Kapital Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Sabih Akay, Türk Belçika Lüksemburg Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mine Dimicioğlu ile Konyalı sanayiciler katıldı.

Toplantının açılışında söz alan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, heyete Konya sanayisi hakkında bilgi verdi. İletişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte artık dünyanın küçüldüğüne dikkat çeken Büyükhelvacıgil, Konya ve Belçika arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu, fakat bu ilişkilerin daha iyi noktaya gelebilmesi için vize uygulamasına son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Büyükhelvacıgil, Konya’nın Türkiye ekonomisine önemli katkıları olan bir şehir olduğunu belirterek, Belçika’yı Konya ile daha fazla ticaret yapmaya davet etti.

Avrupa’nın sıçrama tahtası

Belçika Ankara Büyükelçisi Pol de Witte ise, Belçika’yı tanıttığı konuşmasında Başkent Brüksel’in Avrupa’nın sıçrama tahtası olduğunu söyledi. Belçika’nın oldukça açık bir ekonomiyi sahip olduğunu bildiren Büyükelçi Pol de Witte, Türkiye’nin Belçika’nın AB ülkeleri dışında çalıştığı ülkeler arasında 5’nci sırada olduğu bilgisini verdi.

Türk Belçika Lüksemburg Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mine Dimicioğlu, sanayiyle ilgili yaptığı çalışmalarda Konya’nın önemli bir yer tuttuğunu belirterek, iki ülke arasında yapılan çalışmalarla Konya’nın önemli bir yere geleceğini kaydetti.

‘Belçika’da yabancı yatırımcılar için çok fazla avantajlar var’

Belçika Brüksel Kapital Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Sabit Akay da, Konya’ya daha çok gelerek Belçikalı şirketlerle Konyalı şirketleri buluşturmaya devam edeceklerini bildirdi.

Belçika’da iş yapmanın son derece kolay olduğunu ifade eden Akay, “Belçika’ya çok sayıda yabancı kökenli yatırımcı geldiği için kira bedelleri çok düşük ve yatırımcılara yüzde 100 mülkiyet hakkı verilmektedir. Avantajlı bir vergi sistemi var. Belçika’da yabancı yatırımcılar için yatırım teşvikleri bulunmaktadır. Yabancılar için kısıtlama yok ve yabancıları kolaylıklar sağlayan bir ekonomik sistem var” şeklinde konuştu.