KONYA SANAYİ ODASI OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Konya Sanayi Odası 2014 yılı Ocak ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Tahir Şahin başkanlığında yapıldı. Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan’ın konuk olduğu toplantıda gündem, küresel ekonomi ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerdi.

Toplantının açılışında söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin etkisiyle ekonomide türbülanslar yaşandığının altını çizerken, Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu, kısa vadede sıkıntılar olsa bile bu süreçten orta ve uzun vadede kazançlı çıkabileceğini söyledi. Türkiye’nin tüm dünya için önemli bir ülke olduğunun altını çizen Özcan, Türkiye’nin dünyadaki imajının, itibarının zedelenmemesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Özcan, konuşmasında Merkez Bankası'nın yurtiçindeki gelişmelerin yanı sıra global ekonomide gelişmekte olan ülkelere dair risk iştahının keskin bir şekilde azalması sonucunda proaktif bir şekilde faiz artırımına gittiğini vurguladı. Kararı ana hatlarıyla olumlu bulan Özcan, böylece 17 Aralık'tan bu yana diğer gelişmekte olan ülke kurlarına kıyasla TL'deki negatif ayrışmanın tersine dönebileceğini öngördüğünü belirtti. Süregelen belirsizlikler nedeniyle tahmin yapmanın güçleştiğini bildiren Özcan, "Kararın etkileri zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Bu süreçte temkinli olmakta fayda var. Ama kimse bu memlekete olan güvenini kaybetmesin. Elbette bugün bir takım sıkıntılar var. Ancak 2014 yılı bugüne kadar sermaye biriktirmiş, fazla borçlanmadan yatırım yapacak sanayiciler için bir fırsat yılı olabilir. Özellikle 2015 yılının ikinci yarısından sonrası için çok umutluyum” şeklinde konuştu. Özcan, konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Kütükcü: “Sanayi tesislerine sahip çıkmak herkesin görevi”

KSO Meslek Komitesi Başkanları ile Seydişehir Ticaret Odası Başkanı Cemal Küçük ve Meclis üyelerinin de konuk olduğu toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, Türkiye’nin son zamanlarda her gün yeni bir gündem maddesi ile uyandığını, bu durumun da en çok üreten sanayicileri etkilediğini ifade etti. Başkan Kütükcü, Türkiye’de ve küresel ekonomide yaşanan gelişmelerden dolayı ekonomide türbülanslar yaşandığına dikkat çekerek, ekonominin bu türbülanslardan kurtulması için sanayinin öncelenmesi ve nitelikli üretim kapasitesinin artırılması gerektiğine işaret etti.

Herkesin sanayi tesislerine çıkmak zorunda olduğunu bildiren Başkan Kütükcü, gelinen noktada sanayicilerin fiyatlama yaparken zorlandıklarını belirterek, “Sanayicimizin maliyeti arttı ve buna bağlı olarak fiyatlama yapmakta zorlanıyor. 17 Aralık’tan bu yana, her 1000 doların maliyeti yüzde 12.8 arttı. 17 Aralık öncesi 1000 dolarlık yatırımın sanayicimize maliyeti 2 bin 30 lira idi. Şimdi bu rakam 2 bin 290 liraya yükseldi. Yani sanayicimiz her 1000 dolarlık yatırım için, 260 lira daha ek maliyet ödeyecek. Aynı şekilde her 1000 dolarlık borcu, TL cinsinden 260 lira daha arttı. Elbette küçük bir rüzgarda savrulup gitmiyoruz, geçmiş yıllara göre daha sağlamız. Ancak bu rüzgarın da bir an önce dinmesi öncelikli talebimiz” diye konuştu.

Başkan Kütükcü konuşmasının ardından, 2013 yılı Konya ve Türkiye ekonomisini değerlendiren bir sunum yaptı.