Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KOS’TAKİ DEV YATIRIMIN TEMELİ ATILDI

KOS’TAKİ DEV YATIRIMIN TEMELİ ATILDI

 Algida’nın Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde inşasına başladığı fabrikanın temeli Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Vali Aydın Nezih Doğan, Unilever CEO’su İzzet Karaca, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil,  Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı M. Uğur Kaleli ile çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle atıldı. 

Algida, 100 milyon dolara mal olacak Konya Fabrikası’ndan Ortadoğu ve Afrika’ya açılmayı hedefliyor. Türkiye’de Çorlu’dan sonra ikinci, tüm dünyada 35’inci Algida üretim tesisi olacak Konya Fabrikasının önümüzdeki yılın mayıs ayında üretime başlayacağı öngörülüyor.

Temel atma töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin çevre havzaların üretim üssü olmasını istediklerini belirterek, “Unilever Türkiye'nin, ilk adımından bu yana kat ettiği mesafeyle Türkiye'nin o yıllardan bu yana kat ettiği genel mesafe arasında bir paralellik var. Biz istiyoruz ki Türkiye tüm bu çevre havzaların üretim üssü olsun. Tüm bu çevre havzaların ticaret aktarım hatlarının yöneticisi, yönlendiricisi olsun. Bugün Asya'daki ekonomik istatistiklere ve sanayi üretim kapasitelerine bakıldığında Türkiye, batıda Fransa, Almanya, İtalya hattında, doğuda Çin, Hindistan hattına kadar olan bölgeyi sınır çizin, tüm geri kalan Avrasya'da, güney Afrika'dan Kafkasya'ya kadar olan tüm bölgedeki en büyük sanayi üreticisi ülkedir. Dolayısıyla da ekonomik yapısını ve dış politikasını bu büyük havzanın her yerine ulaşır nitelikte geliştirmesi lazım. Onun için serbest ticaret anlaşmalarıyla gümrük duvarlarının aşağı çekilmesi için çaba gösteriyoruz. Onun için hepimiz, tüm bu ülkelerde sürekli hareket halinde bulunarak, şirketlerimizin önünü açmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.

“KONYA, BİR MERKEZ ŞEHİRDİR”

Uluslararası büyük şirketlerin, merkez üssünü Türkiye'ye taşıma ihtiyacı içinde olduklarını görmekten mutluluk duyduklarını vurgulayan Davutoğlu, "Çok büyük uluslararası şirketler -Unilever gibi- Türkiye'yi sadece Türkiye pazarına hitap eden bir üretim alanı olarak değil, çevre havzalara da en kolay ulaşılabilir bir üretim merkezi olarak görüyorlar. Bu bizim için çok önemli, bunun korunması lazım” dedi.

Nasıl Avrasya'da Türkiye bir merkez ise Türkiye'nin ulaşım hatları, ekonomik kapasitesi ve üretim alanlarına bakıldığında Konya'nın da bir merkez şehir olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: ''Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye'nin her yerine ulaşmak için, ayrıca Ortadoğu'dan Rusya'ya bir çok çevre bölgeye ulaşmak için en optimum merkez şehirlerden biri Konya'dır. Konya'nın bu hususiyeti ile çok daha fazla şirket Konya'yı bir üretim merkezi haline dönüştürecektir. Marmara'dan diğer bölgelere yapılacak taşımanın ortaya çıkardığı lojistik ek masraf göz önüne alındığında Konya gibi merkez bir şehirde bu yatırımın ülke ekonomisine büyük bir tasarruf sağlayacağına inanıyorum. Konya'daki bu üretimin ihracat üssü Mersin olacak. Mersin limanından sağlanacak. Mersin limanı Anadolu'nun ve Konya'nın bir zarureti. Onun için epey zamandır Konya'daki sivil toplum kuruluşları lojistik merkez kurma faaliyetlerinde bulunuyor. Biz de Konya-Karaman-Mersin arasında lojistik faaliyetleri geliştirme kararı aldık. Temmuz ayı içinde üç ilin bakanları, milletvekilleri ve yetkilileri Mersin'de bir araya geleceğiz. Belli bir ev sahipliği silsilesi ile İç Anadolu'dan Mersin'e olacak olan lojistik akışın koordinasyonunu yapacağız'' 

Organize hayvancılık bölgesi ile tarımı geliştirecek büyük bir alana sahip olduklarını anlatan Davutoğlu, tarım sanayisinin de tarımla birlikte gelişmesi gerektiğini aktararak, ''Algida fabrikasının temel atma töreni ile tarım ve sanayi kapasitemiz birleşecek ve Mersin'e bir ticaret şeklinde akacak'' ifadesini kullandı.

2013 YILINDA ÜRETİME BAŞLAYACAK

Unilever’in Anadolu’daki büyük dönüşüm ve gelişimi titizlikle takip ettiğini ve desteklediğini belirten Unilever CEO’su İzzet Karaca, “Anadolu’daki dönüşüme destek vermek adına, gündemimizdeki çok önemli bir yatırımı buraya yönlendirdik. Fabrikamız 2013 yılında yaklaşık 300 kişilik bir işgücüyle üretime başlayacak. Konya’ya yatırımımızın hem bölgeye hem de ülkemize katma değer yaratacağına inanıyoruz. Hammadde tedarikinde kolaylık, ekonomik gelişim, lojistik avantajı, yüksek ve nitelikli iş gücü, sanayi altyapısı, deprem riskinin az olması gibi faktörlerle birlikte, Konya yerel yönetiminden gördüğümüz sıcaklık ve misafirperverliği de değerlendirerek yatırımımız için en uygun yer olan Konya’da karar kıldık. Bu yatırımın diğer yabancı yatırımcılar için de bir güven ve teşvik vesilesi olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.  

Konya Fabrikasında yalnızca Türkiye için üretim yapılmayacağını, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de ihracat hedeflendiğini açıklayan Karaca şunları söyledi: “Türk ekonomisi açısından uluslararası ticaretin büyük önem taşıdığını biliyoruz. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar olarak açıklandı. Ben bunun başarılabileceğine bir Cumhuriyet çocuğu olarak gönülden inanıyorum. İhracatın lokomotif Türk markaları öncülüğünde olabileceği gibi, uluslararası yatırımcıların Türkiye’yi ihracat üssü kılmasıyla başarabiliriz. Bu açıdan da yatırımımız çok iyi bir örnek teşkil edecektir. Şu noktayı vurgulamak isterim ki, Unilever olarak ülkemize daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Bu yatırımlardan doğan üretimi daha fazla ihracata yönlendirerek, ekonomimizin önemli bir sorunu olan cari açığın azaltılmasına da imkanlarımız ölçüsünde katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz.”