Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DA BULUŞAN UN SANAYİCİLERİ, İHRACAT DESTEĞİ İSTEDİ

KSO’DA BULUŞAN UN SANAYİCİLERİ, İHRACAT DESTEĞİ İSTEDİ

Konya Sanayi Odası, sektör toplantılarının 7’ncisini un ve unlu mamulleri sektörü ile yaptı. Sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda, sektör sanayicileri ihracat desteği istedi. Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, un ve ekmeğin stratejik ürünler olduğunu, bu sektörlerin rekabet güçlerinin mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı.

Konya’nın ve Türkiye’nin 2023 hedeflerinde sektörlerin son derece kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Başkan Kütükcü, Konya’nın Ocak ve Şubat aylarında ihracat rekoru kırdığını, ayrıca Türkiye’de işsizliğin en az olduğu bölge haline geldiğini hatırlatarak, bu başarıların mimarının sanayiciler olduğunu söyledi.

Konya un sektöründe marka bir şehir

Konya’nın un sektöründe marka bir şehir olduğunun ifade edildiği toplantıda, sektörün sorunlarının çözülerek bu liderliğini devam ettirebilmesi için birlikte hareket etmenin önemi vurgulandı.

Özellikle nitelikli veya niteliksiz olmak üzere eleman bulmakta zorlandıklarını ifade eden un sanayicileri, devletin TMO aracılığıyla sektöre müdahale etmesinin ve belediyelerin ekmek sektörüne girerek haksız rekabete yol açmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Voltaj dalgalanması üretimi olumsuz etkiliyor

Sektördeki en yüksek girdi maliyetlerinden birisinin elektrik gideri olduğunu belirten bazı sanayiciler, gece vardiyalarında voltajda yaşanan dalgalanmaların makinelere zarar verdiğini, bu dalgalanmaların un kalitesine de olumsuz yansıdığını belirttiler.

Hükümetten TMO’nun çiftçi desteklerini taban fiyat belirleme şeklinde değil, mazot, gübre alımı şeklinde vererek hammadde fiyatlarını aşağı çekmesini isteyen un sanayicileri, ayrıca ihracatta makarna sektörüne verilen desteğin un sektörüne de mutlaka verilmesi gerektiğini bildirdi.

Konya Sanayi Odası’nda un sektör sanayicileri ile gerçekleştirilen toplantıda; ‘TMO’dan alınan ürünlerde nakliyeyi un sanayicilerin kendilerinin ödediği, işletmelerin tam kapasite çalışamadığı,  sektörde envanter sıkıntısının yaşandığı, ekim alanlarının miras yoluyla bölünmesinin un sanayisini olumsuz etkilediği” vurgulandı.