Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DA YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KONUŞULDU

KSO’DA YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KONUŞULDU

 
 
Seminerin açılışında söz alan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, konuşmasına dünyaya ayak uydurmak için Yeni bir Türk Ticaret Kanununa ihtiyaç olduğunu, ancak bu kanunda bazı maddelerin de değişmesi gerektiğini ifade ederek başladı. Türkiye’nin ve Konya’nın son yıllarda önemli başarılar elde ettiğini söyleyerek, ülkenin ve Konya’nın kalkınmasına katkıda bulunan herkese teşekkür eden Büyükhelvacıgil, Toplu İş ilişkileri Kanuna değinerek
iş barışının bozulmamasının, 2023’de 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
 
“Türk Ticaret Kanunu Değişiyor. Biz de mi Değişelim?”
Konya Vergi Dairesi eski Başkanı Harun Kaynak ise, “Türk Ticaret Kanunu Değişiyor. Biz de mi Değişelim?” başlıklı bir sunum yaptı. Kaynak, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bir takım yasal zorunluluklar getirdiğini, bu değişikliklerin ise “Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticarette ayağımıza bağ mı olacak” sorusunu gündeme getirdiğini söyledi. Şu an yürürlükte olan Ticaret Kanununun 1475 madde, Yeni Türk Ticaret Kanununun ise 1535 madde içerdiğini hatırlatan Kaynak, kanunun ana hedeflerinin şeffaflık, hesap verebilirlik, kurumsallaşma, elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme, yatırım ve iş yapma ortamının iyileştirilmesi olduğunu belirtti. 
 
Yeni Türk Ticaret Kanununun kendisini vergi mevzuatından özellikle uzak tuttuğunu kaydeden Kaynak, kanunun sermaye şirketlerinden şahıs şirketlerine doğru kaçışı başlatabilecek dengesizlikler içerdiğini bildirdi. Yeni TTK ile yeni kurulan ve mevcut anonim ve limited şirketlerin ortak sayısı ile yönetim kurulunun tek kişiden oluşabileceğini anlatan Kaynak, “Yeni kanun ile yönetim kurulunun sorumlulukları artıyor. Genel Kurul toplantı bildirimlerinde değişiklikler var. Anonim ve limited şirketlerin ana sözleşmelerinin değişmesi gerekiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin ortaklarına, yönetim kurulu üyelerine, yönetim kurulu üyelerinin yakınlarına-eş, çocuk, anne, baba, kardeş ile üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımlara-borç verme yasağı geldi” şeklinde konuştu.