EVLİYA ÇELEBİ KONYA’DA KONUŞULDU
UNESCO 2011 Evliya Çelebi Yılı Etkinlikleri kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council, Konya Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi işbirliği ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde ''Evliya Çelebi Sergisi'' ile ''Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa Paneli” düzenlendi.
Vali Yardımcısı Dr. Sefa Çetin, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Tahir Şahin ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt tarafından açılışı yapılan Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer verdiği değişik yerlere ilişkin figür ve görüşleri içeren serginin ardından ''Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa Paneli” yapıldı.
Panelin açılış konuşmasını Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin yaptı. Evliya Çelebi’nin 70 yılı aşkın ömrünün 50 yılını seyahatlerde geçirdiğine dikkat çeken Şahin, Evliya Çelebi’nin “Bizim en büyük nimetimiz bu topraklara asıl manasını yükleyen Hz. Mevlana, Evliya Çelebi, Konevi Hazretleri gibi gönül insanlarıdır. Aslında bugün dünyanın ihtiyacı olan şey, tam da bu gönül insanlarının ‘hoşgörü ve sevgi’ anlayışlarıdır” dedi.
SÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt’ün yöneticiliğini yaptığı panele konuşmacı olarak Türk Dil Kurumu önceki Başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ATAUM Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan, İZ TV Gezi Programı Yapımcıları Yiğit-Eren katıldı.
“Çağının en donanımlı insanlarından birisi”
Panelde söz alan Türk Dil Kurumu önceki Başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türklerin Avrupa’yla olan ilişkilerinin Kavimler Göçüne kadar dayandığını belirterek, “Evliya Çelebi günümüzden 401 yıl önce İstanbul’da dünyaya geldi. Her şeyden önce bir gezgin. Kendi ifadesiyle 7 iklim 18 padişahlık gezmiş. 70 yılı aşkın ömrünün 51 yılını seyahatte geçirmiş bir isim. Evliya Çelebi’nin anlattığı coğrafyalarda bugün 30 devlet kurulmuştur” şeklinde konuştu.
10 ciltten oluşan Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinin yaklaşık 4 bin sayfa ve dünya gezi edebiyatının en kapsamlı eseri olduğunu ifade eden Akalın, Evliya Çelebi’nin bu coğrafyaları bir görevli olarak gezdiğini, bu gezilerin büyük bir bölümü de paşaların yanında, hafız, müezzin, hikâyeci olarak yaptığını kaydetti. Evliya Çelebi’nin çağının en donanımlı insanlarından birisi olduğuna dikkat çeken Akalın, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde Konya’yı “iman yurdu” olarak tasvir ettiğini de sözlerine ekledi.
“Geçmişi kafamıza göre yeniden inşa etmekten kaçınmalıyız”
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, ATAUM (Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan ise, “Tarihte Avrupa’da Türk İmajı” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel ve Sarkozy’nin Türkiye’yi AB’ye istemedikleri için sürekli olarak geçmişi gündeme getirdiklerini belirterek, “Günümüzde Türkler ve Avrupalılar birbirleri hakkında bir takım olumsuz şeyleri cımbızla çekip kullanıyor, birbirlerinin geleceklerini ipotek altına alıyorlar. Geçmişi kafamıza göre yeniden inşa etmekten kaçınmalıyız. Tarihsel olaylar, dizi senaryosu gibi değildir, kafanıza göre yorumlayamazsınız, geçmişi çarpıtamazsınız. Bugünün değerleriyle, geçmişteki olaylara değer yükleyemeyiz” diye konuştu.
Geçmişte ve bugün tarihle ilgili genellemeler yapmanın doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Erhan, “Özellikle Osmanlının sürekli Avrupa’ya doğru genişlediği dönemlerde Avrupa’da çok fazla olumlu Türk imajından bahsedemeyiz. Ama Avrupalıların hepsi Türkleri sevmiyor da diyemeyiz. Bu Türkiye için de böyle. Bu konuda genellemelerden kaçınmalıyız” diyerek, tarihin değişik dönemlerindeki yazarların Türklerle ilgili yazdığı olumlu-olumsuz yazılardan örnekler verdi. Erhan, Türkler hakkında olumsuz yazıların çoğunun Türkiye’ye gelip gezmeyen insanlar tarafından yazıldığını, Türkiye’yi gezenlerin ise olumlu şeyler yazdıklarını anlattı.
Panelin son konuşmacıları İZ TV Gezi Programı Yapımcıları Yiğit-Eren ise, gezdikleri coğrafyaları anlatarak, katılımcılarla hatıralarını paylaştılar. Panel sonunda konuşmacılara en iyi soruyu soran, 3 kişiye Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi hediye edildi.