Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DAN EN FAZLA KADIN İSTİHDAM EDEN SANAYİCİLERE PLAKET

KSO’DAN EN FAZLA KADIN İSTİHDAM EDEN SANAYİCİLERE PLAKET

Konya Sanayi Odası ve Konya AB Bilgi Merkezi tarafından Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle, “İŞ’te Kadınlar” Paneli gerçekleştirildi. Kadın istihdamını  desteklemek amacıyla düzenlenen panelin sonunda en fazla kadın istihdam eden Konya Sanayi Odası’na üye 5 firmaya da plaket takdim edildi. En fazla kadın istihdam eden KSO’nun 5 üye firması ise şu şekilde;  Konya Şeker, Aydınlar Yedek Parça, Arık Bey Tekstil, Panagro Tarım ve BZD Tekstil.

Programa İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Maria Magdalini Kanellopoulou ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, en fazla kadın istihdam eden Konya Sanayi Odası üyelerine teşekkür etti. Tekelioğlu, Türkiye’nin ve Konya’nın kadın istihdamında eskiye oranla daha iyi durumda olduğunu söyleyerek, “10 yıl önce kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 23’lerdeydi. Bugün yüzde 35’lerde. Bu iyileşme umut verici, ancak halen çok yetersiz. Avrupa’da kadınların iş gücüne katılma oranları yüzde 50’nin üzerinde. Şu anda ülkemizde çalışma çağındaki 30 milyon kadından sadece 10 milyonu çalışma hayatında. 20 milyon kadınımız maalesef çalışma hayatının dışında. Bu çok ciddi bir nüfus. Dolayısıyla bu nüfusu hızla üretime dahil etmek zorundayız” dedi.

KSO kadın istihdamını destekliyor

Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ifade eden Tekelioğlu, KSO olarak çeşitli girişimcilik kursları düzenlediklerini ve üyelerden gelen talepler doğrultusunda yeni kurslar düzenlediklerini söyleyip, en son yapılan "Tekstil Sektörü Nitelikli Elemanlarına Kavuşuyor Projesi'yle 60 kursiyer kadına 4 ayrı sertifika verdiklerini belirtti. Tekelioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak da kadınların istihdamına büyük önem veriyoruz. Bölgemizde yaptığımız bir anket çalışmasında gördük ki, hem mevcut kadın çalışanlarımızın kafalarının daha rahat olabilmesi, hem de yeni kadın istihdamları oluşturabilmek için bölgemize bir kreş kazandırmamız gerekiyor. Hemen bu kreşi yapma kararı aldık. İnşallah Konya Organize Sanayi Bölgemize, 100 öğrenci kapasiteli bir kreş ve gündüz bakım evi yapacağız. Böylelikle daha fazla kadının üretime destek vereceğini ümit ediyoruz.”

Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için kadın-erkek ayrımı yapmamalıyız

Programa katılan İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da,  ülkedeki çalışma hayatında kadınların henüz arzu edilen oranda istihdam edilmediğini söyledi. Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için, kadın-erkek ayrımı yapılmayan bir toplum oluşturulması gerektiğini ifade eden Yokuş, “Kadınların istihdamına yönelik hükümetlerimizin zaman zaman teşvikleri olduğunu da biliyoruz. Ama eğer biz Türkiye olarak kısa zamanda muasır medeniyetler seviyesine ulaşmayı arzu ediyorsak, kadın erkek demeden tüm insanlarımızı daha iyi bir eğitimden geçirip, nitelikli hale getirip üretken toplum yaratmalıyız” ifadelerini kullandı.

İŞKUR’un faaliyetlerine kadın başvurusu her yıl artıyor

İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş ise, kurum olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinin kadın girişimcilerin piyasaya katılımıyla mümkün olduğunu, bu kapsamda kadın istihdamını desteklediklerini söyledi.

Gelişen teknoloji ile birlikte birçok yeni mesleğin daha ortaya çıktığını ifade eden Keleş, “İş hayatında ağırlığın endüstriden bilgi ve hizmet sektörlerine kayması ile birlikte bilgi çağının ortaya çıkardığı yeni mesleklerin pek çoğunda kadınlar yoğunlaşmıştır. Çalışan kadınların sektörel dağılımına baktığımız zaman tarım sektöründe yüzde 28,7, sanayi sektöründe yüzde 15,9 ve hizmetler sektöründe de yüzde 55,4’tür” diye konuştu.

İŞKUR’un faaliyetlerine olan ilginin her geçen yıl arttığını ifade eden Keleş, geçen yıl hizmetlerden yararlanmak için başvuru yapan kadınların oranının yüzde 37 olduğunu, işe yerleştirilenler içindeki kadın oranının ise yüzde 23 olduğunu aktardı.

AB kadın istihdamını destekliyor

AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Maria Magdalini Kanellopoulou da, yapılan etkinlikte cinsiyet eşitliğine yönelik konuşmaların yapılacağını ve bunun bölgede hatta Türkiye genelinde örnek olacağını söyledi.

Türkiye’de kadın istihdamının az olduğunu ve bunun çoğaltılmak istendiğini dile getiren Kanellopoulou, “Avrupa Birliği’nde kadınların istihdama katılım oranı yüzde 65’ler seviyesinde. Elbette AB içindeki ülkelerin de farklılıkları bulunuyor. Türkiye’de 2020 yılına kadar AB ortalamasını yakalamak istiyor” dedi.

Panelistler kadınların çalışma hayatını anlattı

Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘İŞ’te Kadınlar konulu panele geçildi. Panelde Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Av. Ruhsar Tanrıkulu, Selcen Faydasıçok, Prof. Dr. Semra F. Nalçacı Aşcıgil kadınların çalışma hayatındaki hukuki durumlardan, yaşadıkları avantaj ve dezavantajlarına değin pek çok konu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.  

Av. Ruhsar Tanrıkulu: "Çalışan kadın kendine güveni tam olan kadındır. Bu da hem evinde hem işinde başarılı bir bireydir. Tüm kanunlarda aslında kadın erkek arasında eşitlik görüyoruz. Ana yasadaki bu eşitliğe rağmen maalesef çalışma hayatında bu eşitliği göremiyoruz.Biz  eğitimli kadınların daha çok sanayide teknolojide başarılı olmalarını hedefliyoruz. Bunun için kadın istihdamının artması için eğitimin küçük yaşlarda mesleki yönde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Selcen Faydasıçok: "2 sene önce Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı'nı kurduk. Burada kızların eğitimlerine yönelik katkı sağlamayı hedefledik. Sanayide kadın mühendislerin istihdam oranlarının düşük olduğunu gördük. Kadın istihdamının eğitimle artırabileceğimizi düşündük. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Prof. Dr. Semra Nalçacı Aşçıgil: "Kadın girişimci diyebilmek için kadının kaynaklarıyla yeni bir iş kurması gerekiyor. Ve o işin yönetiminde aktif olarak yer alması gerekiyor. O işin yönetim pozisyonunda bulunması gerekir. Ön yargıları aşanlar o savaşı kazanıyor. Kazanamayanlar daha çekingen kalıyor."

Prof. Dr. Oğuz Karadeniz: "Sigortalı kadın sayısını en çok artıran ülkelerden bir tanesi Türkiye oldu.  Özellikle evde çocuk bakımı yapan kadınların sigortalı sayısında büyük artış meydana geldi. Çünkü bunlara büyük oranla teşvikler verildi."

Panelin sonunda en fazla kadın istihdam eden Konya Sanayi Odası üyesi Konya Şeker’e, Aydınlar Yedek Parça’ya, Arık Bey Tekstil’e, Panagro Tarım’a ve BZD Tekstil’e plaketleri takdim edildi.