TSE İLE KSO, KTO, KTB ARASINDA "KALİBRASYON PROTOKOLÜ" İMZALANDI

KSO, KTB ve KTO Türk Standardları Enstitüsü ile ‘Kalibrasyon İşbirliği Protokolü’ imzaladı. Protokolün açılışında odalar adına söz alan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, “Artık standardlara uyan değil, standardları belirleyen olmak istiyoruz” dedi.

Protokol imza törenine Konya Ticaret Odası adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Büyükeğen, Konya Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Üyesi Tunahan Aygın katıldı.

Başkan Memiş Kütükcü, imzalanan protokolle KSO, KTO ve KTB üyelerinden TSE belgesi olanların TSE’nin kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 40, kalibrasyon eğitim hizmetlerinden yüzde 30 oranında yararlanabileceklerini,  TSE belgesi olmayan üyelerin ise, kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 30, kalibrasyon eğitim hizmetlerinden yüzde 20 oranında indirimle yararlanabileceklerini ifade etti.

“Hedef pazarlardaki standardların alt yapısını bizim kurmamız lazım”

“Kalibrasyon İşbirliği Protokolü”nün imza töreninde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, TSE’nin standardları yayınlayan bir kurum olduğunu ifade ederek, “Standardlar ekonomik mücadelenin kurallarını belirler. Kuralları rakipleriniz belirliyorsa, sizin müsabakayı kazanma şansınız yok. Küresel güç olmak istiyorsak, firmalarımızın küresel markalar olmasını istiyorsak özellikle hedef pazarlardaki standardların alt yapısını bizim kurmamız lazım” şeklinde konuştu. Standardların hazırlanmasında sanayicilere önemli görevler düştüğünü bildiren TSE Başkanı Şentürk, “İşletmelerin görevlileri, mühendisi standard üzerinde yapılacak değişiklikler ve kararlarda aktif olarak yer almalı. Komitelere katılarak, görüşlerini bildirmeli” ifadelerini kullandı.

KSO Başkanı Kütükcü: “Ülkemizin şartlarına daha uygun standardlar geliştirilmeli”

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ise, TSE Başkanı Hulusi Şentürk’e teşekkür ederek, Türkiye’nin şartlarına daha uygun standardlar geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Başkan Kütükcü “Bizler, bu ülkenin sanayicileri olarak artık standardlara uyan değil, standardları belirleyen olmak istiyoruz. Standardların farklı ülkelerden bire bir alınmasını değil, ülkemizin şartlarına daha uygun standardlar geliştirilmesini arzu ediyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalitesi, dünyada standard olarak kabul görsün istiyoruz. Çünkü, küresel yarışta, en önemli enstrümanlardan birisinin o ülkenin standardları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefi koyan Türkiye’nin, kendi standardlarını belirlemesi ve bu standardları da dünyaya ihraç eder hale gelmesi gerekmektedir. Bugün bunu başarabilecek bir irade, TSE gibi güçlü bir kurum ve küresel ekonomiye entegre olmuş güçlü bir Türk sanayisi var” diye konuştu.

KSO, KTO, KTB üyelerine yüzde 40’a varan indirim

Başkan Kütükcü, TSE ile KSO, KTO ve KTB arasında imzalanan ‘Kalibrasyon İşbirliği Protokolü’nün ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi:

“Protokolle odalarımızın TSE belgesi olan üyeleri, kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 40, kalibrasyon eğitim hizmetlerinden yüzde 30 oranında yararlanabilecekler. Odalarımızın TSE belgesi olmayan üyeleri ise, kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 30, kalibrasyon eğitim hizmetlerinden yüzde 20 indirimle yararlanabilecekler.  Ayrıca; TSE’de özel amaçlı muayene ve deney yaptıracak üyelerimiz, bu hizmetten de yüzde 25 indirimli yararlanabilecekler.”