TÜRKİYE’NİN İLK BÖLGESEL İNOVASYON MERKEZİ TANITILDI
Konya Sanayi Odası tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılacak Türkiye’nin ilk Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi tanıtıldı.
Projenin açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2023 hedefleri doğrultusunda, Konya’nın emek yoğun sektörlerin yanında, Ar-Ge ve İnovasyona dayalı, yüksek teknoloji ağırlıklı üretime odaklanması gerektiğini, Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin bu sürece önemli katkıları olacağını söyledi.
Büyükhelvacıgil, KOS’a yapılacak Türkiye’nin Bölgesel İnovasyon Merkezi’nde, “Konya’ya rekabet avantajı sağlayacak Kümelenme Koordinatörlüğü Merkezi, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi, Girişimcilerle Konya ekonomisine katkı sağlayacak Kuluçka Merkezi, Ekonomiye kazandırılacak ürünler için Tasarım ve İş Geliştirme Proje Merkezi, Mesleki Yeterlilik Merkezi, Uygulama Laboratuarı ve Üniversite Sanayi işbirliği merkezi” olacağını bildirdi.
Akademik Girişimcilik
Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin Konya’nın Ar-Ge ve İnovasyon kültürüne önemli katkılarda bulunacağını ifade eden Büyükhelvacıgil, “Bölgesel İnovasyon Merkezi ile birlikte, artık Üniversite-Sanayi İşbirliği de daha somut bir şekilde gelişecek. Burada 4 üniversitemize de yer vererek, Türkiye’de ‘Akademik Girişimciliğin’ gelişmesinde model bir şehir olacağız. İnşallah Konya, ‘Maliyet ve Kalite’ rekabetiyle birlikte, bilgisi ve bu bilgiyi paylaşma kültürüyle de rekabet eden merkez bir şehir olacak” dedi.
Akman: Amacımız rekabetçi sektörlerin yenilikçilik kapasitelerini artırmak
Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin MEVKA’nın 2011 yılı Güdümlü Proje desteği kapsamında desteklendiğini belirterek, “Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin kurulmasının amacı bölgemizde rekabetçi sektörlerin yenilikçilik kapasitelerini artıracak alt yapıyı oluşturmak” dedi. Bölgesel İnovasyon Merkezi’ni thing-thang’lere benzeten Akman, projenin önemine dikkat çekti.
Üzülmez: “Bölgesel İnovasyon Merkezi Konya sanayisine büyük katkılar sağlayacak”
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise, Konya’nın kendi şartları içerisinde sanayisini geliştiren bir şehir olduğunu, önümüzdeki 10 yılda ihracatını en çok artıran il olacağını söyledi. Sanayicilere ve üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü ifade eden Üzülmez, “Konya’da bugün çok az şehre nasip olan 4 üniversite var. 5’inci üniversite de geliyor. Sanayi-üniversite işbirliği konusunda diğer illerden bir adım öndeyiz, ama alacak daha çok mesafe var” şeklinde konuştu.
Ersöz: “Bilgi temelli kalkınmayı amaçlıyoruz”
Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi hakkında teknik bilgileri Proje Koordinatörü, Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ersöz verdi. Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin Konya’nın ve Türkiye’nin 2023 vizyonuna katkılarda bulunacağını aktaran Ersöz, proje ile bölgedeki firmaların inovasyon kapasitelerini artırmayı ve bilgi temelli kalkınmayı amaçladıklarını belirtti.
Lale: “Konya önemli bir şehir”
Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı, İnovasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Müşaviri Dr. Mustafa Lale de, bölgesel kalkınmada Ar-Ge ve inovasyonun önemini anlattı.
Baş döndürücü teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir yüzyılda yaşandığını ifade eden Lale, dünyanın neredeyse bilgi çöplüğüne dönüştüğünü, faydalı bilginin nasıl süzülerek faydalı hale getirileceği konusunda çalışıldığını söyledi. Yaşanan teknolojik gelişmeleri örnekleriyle anlatan Lale, Konya’nın sanayisiyle çok önemli bir şehir olduğunu, ancak çok kritik bir yerde durduğunu, Ar-Ge ve İnovasyon ağırlıklı yeni bir sıçrama yapmasının gerektiğini söyledi.
Proje ortakları
MEVKA’nın desteğiyle Konya Sanayi Odası tarafından KOS’ta yapılacak Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi ortakları arasında Konya İl Özel İdare, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya ABİGEM, Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknokent bulunuyor.