“AFRİKA PAZARI TÜRKİYE İÇİN MÜTHİŞ BİR FIRSAT”

Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen seminerde Güney Afrika ve Afrika’nın tamamıyla ilgili bilgiler veren DEİK Türk-Güney Afrika İş Konseyi Başkanı ve Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, 54 ülkenin bulunduğu Afrika’da 1 milyar insan yaşadığını ve iğneden ipliğe her şeyin ithal edildiğini vurguladı. Türkiye’nin Afrika’da son derece itibarlı olduğunun altını çizen Taşkın, “Afrika’da Türk’üm dediğinizde herkesten itibar görürsünüz. Türk iş adamının, Türk ürünlerinin itibarı ve güvenirliliği yüksek. Konya, otomotiv yan sanayi, makine imalat sanayi, gıda gibi pek çok sektörde Afrika’ya mal satabilir” şeklinde konuştu.

Afrika’nın en büyük ithalatçılarının Hintliler ve Lübnanlılar olduğunu kaydeden Taşkın, Afrika ile ticaret yapmayı düşünen iş adamlarına bir de tavsiyede bulundu:

“Afrika’yla iş yaparsanız paranızı peşin alın. Hesabınıza havale gelsin, onlar size güvensin.”

Ticaret savaşları engeller
Seminerin açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin ise, ülke tanıtım toplantılarının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Ülkeler arasındaki ticaretin, ülkelerin ekonomilerine ve kalkınmalarına katkıda bulunmanın yanı sıra, dostluk ilişkilerini de geliştirdiğini, hatta savaşları engellediğini söyleyen Şahin, “Küresel kriz, dünya ekonomilerinde ciddi eksen kaymaları yaratırken, bu rüzgar Türkiye gibi Afrika ülkelerinin de potansiyelini ve önemini artırmıştır. Ancak her iki ülke de fırsatları kaçırmamalıdır. Türkiye ve Güney Afrika arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacminin, çok daha yüksek rakamlara ulaşacağından eminim” diye konuştu.