“GELECEĞİN DESTANINI DAHA ŞEFFAF, REKABETÇİ VE YENİLİKÇİ FİRMALAR YAZACAK”
Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen ve Konyalı sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bozkurt Çağlayan yaptı. Geleceğin destanını daha şeffaf, rekabetçi ve yenilikçi firmaların yazacağını söyleyen Çağlayan, “Türk Ticaret Kanunu’nun yasalaşması; girişimcileri ve şirketleri daha güçlü, daha rekabetçi, refah seviyesi daha yüksek bir Türkiye için dikkate değer bir gelişmedir” dedi. Moore Stephens Ortağı ve Yeminli Mali Müşavir Erkan Kahraman ise, 1 Ocak 2013’ten itibaren her şirketin bir web sitesi olması mecburiyeti getirildiğini söyledi.
Ticaretin rotası
13 Şubat 2011’de TBMM’de kabul edilen Türk Ticaret Kanunu’nun KOBİ’ler için hayati önem arz ettiğini belirten KSO Yönetim Kurulu Üyesi Çağlayan, “İş dünyası olarak yıllarca, yarım asırdır yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu’nun değiştirilmesinin zorunlu olduğunu, bu kanunla Türkiye’nin küresel oyuna rakiplerinden 1-0 geride başladığını, Türkiye’nin ticari hayatında yeni, çağdaş düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Konya Sanayi Odası olarak kanunun hazırlanması sürecinde sürekli bilgi akışı sağlayarak, katkıda bulunduk. Türkiye’nin ticaretteki rotasını belirleyen Türk Ticaret Kanunu’nun ticari hayata bir düzen getireceği kanaatindeyim. Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerimiz daha güçlü, daha şeffaf, izlenebilir ve denetlenebilir hale gelecek” şeklinde konuştu.
Bilişim ve teknolojide önemi düzenlemeler
Moore Stephens Ortağı ve Yeminli Mali Müşavir Erkan Kahraman ise, katılımcılara Türk Ticaret Kanunu ile Uluslar arası Finans Kaynaklarını anlattı. Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişikliğin temel mantığının şirketlerin uluslar arası rekabet edebilirliğini AB’deki düzenlemelerle yakınlaştırmak olduğunu söyledi.
Düzenlemenin 1535 maddeden oluştuğunu bildiren Kahraman, 1,5 yıllık geçiş süreci tanındığını, düzenlemenin bir kısmının Temmuz 2012’de bir kısmının ise 1 Ocak 2013’te uygulanmaya başlanacağını kaydetti.
Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklerin bilişim ve teknoloji alanında çok ciddi düzenlemeler getirdiğini söyleyen Kahraman, şunları söyledi:
“Düzenleme ticari sicil kayıtlarının ve sözleşmelerin elektronik ortamda yapılması, genel kurul çağrılarının e-posta ile yapılması gibi yeni imkanlar sunuyor. 1 Ocak 2013’ten itibaren de her şirketin bir web sitesi olmalı mecburiyetini getiriyor. Şirketler bütün değişiklikleri bu web sitesinden duyurmak zorunda olacak.”