KONYALI İŞADAMLARI BALKANLAR'DA

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, beraberindeki iş adamı heyetiyle birlikte Karadağ Ekonomi Bakan Yardımcısı Ivan Boskoviç ve Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır’ı ziyaret etti.  Karadağ’daki Bar Limanı Serbest Bölgesi’ni de ziyaret eden heyet, Karadağ ziyaretinin ardından Balkanların kalbi olarak bilinen Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ve Mostar’da tarihi ve kültürel incelemelerde bulundu.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Karadağ Ekonomi Bakan Yardımcısı Ivan Boskoviç ziyaretinde Konya ekonomisi hakkında bilgi verdi.  Konya ile Karadağ arasındaki dış ticaret rakamlarının gerçek potansiyelin oldukça altında olduğunu ifade eden Başkan Kütükcü, “Her ne kadar son yıllarda yüksek oranlarda artış yakalansa da, Karadağ, 1 milyon 14 bin dolar ihracatla Konya’nın ihracatında 104. sırada yer alıyor.  Türkiye-Karadağ dış ticaret hacmi 40.6 milyon dolar civarında. Bu rakamları mutlaka artırmamız gerekiyor. Türkiye ile Karadağ arasında geliştirilmeye çalışılan yakın dostluğa daha çok katkıda bulunmak için birbirimizle daha fazla ticaret yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Balkan coğrafyasının Türkiye için son derece önemli olduğunu, Karadağ’da 20 bin civarında Türk yatırımcı bulunduğunu vurgulayan Başkan Kütükcü, Konya’nın Karadağ’ın tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek sanayi ve tarım potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

Konyalı işadamları Karadağ ekonomisi hakkında bilgi aldı

Karadağ Ekonomi Bakan Yardımcısı Ivan Boskoviç ise, Konyalı iş adamlarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Karadağ ekonomisi hakkında bilgi verdi. Karadağ Cumhuriyeti’nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu anlatan Boskoviç, Karadağ’da 1 Euro’ya işyeri açılabileceğini, şirket kurma işlemlerinin üç veya dört gün sürdüğünü bildirdi. Özellikle eski Yugoslavya’dan kalan, ancak şu anda çalışmayan fabrikaları üretime kazandırmak istediklerini belirten Boskoviç, “Burada yabancı yatırımcının yerli yatırımcıyla hiçbir farkı yok” dedi. Boskoviç, Karadağ’da yatırım yapılabilecek önemli sektörlerden birisinin enerji olduğunu aktararak, Konya ve Karadağ arasındaki ticaretin ve yatırımların artmasını temenni etti.

Büyükelçi ziyareti

Konyalı işadamı heyeti,  Karadağ Ekonomi Bakan Yardımcısı Ivan Boskoviç ziyaretinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır’ı ziyaret etti. Tanılır, Karadağ’ın Türkiye’den çok büyük beklentileri olduğunu, Karadağ ile Türkiye arasındaki dış ticaret rakamlarının iki ülke arasındaki gelişmiş ilişkileri yansıtmadığını söyledi. Yugoslavya’nın çöküşüyle birlikte kapanan fabrikaların Karadağ için büyük kayıp olduğunu belirten Tanılır, “Karadağ enerji ve turizm yatırımları açısından önemli bir ülke. Ayrıca turizmde kullanılan gıdaların pek çoğu ithal ediliyor. Türk iş adamlarımızın buraya yatırım yapması önemli, çünkü Karadağ AB’ye katılması beklenen bir ülke” diye konuştu.

Karadağ ziyaretinin ardından Balkanların kalbi Bosna Hersek’e geçen işadamı heyeti, Saraybosna ve Mostar’da tarihi ve kültürel incelemeler yaptı.