KONYA’NIN İHRACATI İLK YARIDA YÜZDE 21.71 ARTTI

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın ihracatının Haziran ayında yüzde 8.1 ile, yüzde 6.6 olan Türkiye ortalamasının üzerinde arttığını duyurdu. Haziran ayı rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Konya’nın yılın ilk yarısında 791 milyon 555 bin dolar ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Başkan Kütükcü,  Konya’nın bu yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 21.71 oranında artırmayı başardığını bildirdi ve bütün ihracatçı firmaları tebrik etti. Kütükcü, ayrıca Konya’da yılın ilk 5 ayında 110 yeni firmanın daha ihracat yapmaya başladığının altını çizdi.

Üreterek, ihracat yaparak,  istihdam sağlayarak Konya’nın büyümesine katkı veren bütün firmalara teşekkür eden Başkan Kütükcü, TÜİK tarafından açıklanan Konya’daki yüzde 4.7’lik işsizlik rakamının da özel sektörün başarısı olduğunu vurguladı.

110 yeni ihracatçı firma

Başkan Kütükcü, 2013 yılında bin 427 firmanın ihracat yaptığı Konya’da bu yılın ilk 5 ayında 110 yeni firmanın ihracat yapmaya başladığını bildirerek, “Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılının Ocak-Mayıs döneminde bin 83 firmanın ihracat yaptığı Konya’nın ihracatçı firma sayısı bu yılın Ocak-Mayıs döneminde bin 1193’e yükselmiş, böylece şehrimizde ilk 5 ayda 110 yeni firma daha ihracat yapmaya başlamıştır” dedi.

İşsizlikte tarihi düşüş

Konya’nın işsizlikte 2009 yılından sonra yakaladığı düşüş trendini devam ettirdiğini vurgulayan Başkan Kütükcü, Konya’daki işsizliğin son 5 yılda yüzde 6.1 oranında düşüş kaydettiğini ifade etti. Kütükcü, “2008 yılında yüzde 10.7 olan şehrimizin işsizlik oranı, 2009 yılında 10.8’e yükselmiş, 2010 yılında tekrar yüzde 8.2’ye gerilemiş, 2011’de yüzde 6.9, 2012’de yüzde 6.2, 2013’te ise yüzde 4.7 olarak gerçekleşmiştir.  Böylece sanayisiyle, ticari hayatıyla ve yükselen ihracat rakamlarıyla her gecen yıl yükselen Konya’da, işsizlik oranı son 5 yılda yüzde 6.1 oranında gerileyerek yüzde 4.7 olarak gerçekleşmiştir.  Konya, yüzde 4.7 ile, Karaman’dan sonra Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu il olmuştur. Ayrıca Konya’da işsizliğin 2013 yılında yüzde 9.7 olan Türkiye ortalamasının 5 puan altında gerçekleşmesi de, takdire şayan bir başarıdır” şeklinde konuştu.