Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO, TÜRKİYE'NİN YEREL BAZDA İLK İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİNİ AÇIKLADI

KSO, TÜRKİYE'NİN YEREL BAZDA İLK İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİNİ AÇIKLADI

 Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye’nin yerel bazda ilk İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin sonuçlarını açıkladı. KSO ve TEPAV işbirliğinde yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’ne göre;  Konya’da Nisan ayında İmalat Sanayi Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 20.2 puan değerini aldı.  Araştırma sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü,  imalat sanayi güven endeksinin yükselmesinin Konyalı üreticilerin gelecekten umutlu olduğunu ortaya koyduğunu, ayrıca araştırma sonuçlarına göre üreticilerin yüzde 65’inin önümüzdeki 3 aylık dönemde üretimlerini artıracaklarını söyledi. Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlatan Başkan Kütükcü, KSO’nun kuruluşunun 40’ncı yılında yapılan endeks sonuçlarının periyodik olarak her ay kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. 

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi’nin sonuçları açıklandı.

Nisan ayında imalat sanayi güven endeksinin arttığı belirtilen açıklamada,  Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi sonuçları ile ilgili şu bilgiler yer aldı:

Konya, Türkiye geneline göre daha iyimser

“Konya imalat sanayinin yüzde 54,7’si bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17,3 olurken, aynı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28 düzeyinde. İmalat sanayideki gidişatta Konya’nın Türkiye geneline göre daha iyimser olduğu görüldü.

Nisan ayında Konya’da imalat sanayi alt sektörler itibariyle bakıldığında dayanıklı tüketim malları en iyi performansı gösteren sektör oldu. Dayanıklı tüketim mallarını; gıda ve içecek sanayi ve yatırım malları takip etti. Bu üç sektör, Nisan 2014’te endeks değerinin üzerinde değerler aldı. Ara malları, tüketim malları ve dayanıksız tüketim malları Nisan 2014 endeks değerinden daha düşük değer aldı. Gıda ve içecek sanayinin hariç tutulduğu dayanıksız tüketim malları ise negatif değer alan tek sektör oldu.

Konyalı üreticiler gelecekten umutlu

Nisan 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 31,7’si geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 65’i önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını belirtti. Buna göre Konyalı üreticinin gelecekten umutlu olduğu görülüyor. İmalat sanayinin yüzde 33,7’si de mevcut nihai ürün stok düzeyinin normalin altında olduğunu ifade etti.

Konya’da üretimi en çok işgücü eksikliği kısıtlıyor

Konya imalat sanayide üretimi kısıtlayan faktörler incelendiğinde imalat sanayide faaliyet gösteren firmaların yüzde 27,3’ü işgücü eksikliğinin, yüzde 24,3’ü finansal kısıtlamaların, yüzde 23,3 diğer faktörlerin ve yüzde 19’u da yetersiz talebin üretimi kısıtladığını ifade etti. Bu durum işsizlik oranının Türkiye ortalamasına göre oldukça düşük olduğu Konya’da, imalat sanayide nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.

İmalat sanayide maliyetler artıyor

Nisan 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 72,7’si geçtiğimiz 3 aya göre ortalama birim maliyetin arttığını ifade ederken, yüzde 55’3 önümüzdeki 3 ayda ortalama birim maliyetin yine artacağını belirtti. Konyalı üreticilerin yüzde 31,3’ü ise önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarının artacağını ifade etti.

Maliyetlerde ve satış fiyatlarında Konya, Türkiye ve AB’nin balans değerleri karşılaştırıldığında; geçtiğimiz 3 aya ve önümüzde 3 aya göre Konya’da ortalama birim maliyetler Türkiye genelinden daha çok arttı. Önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentilerinde ise Konya’nın Türkiye genelinden ve AB’den daha çok fiyat artışı beklediği görüldü.

Konya imalat sanayi, önümüzdeki 3 ayda siparişlerin artmasını bekliyor

Nisan 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 34,7’si geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade ederken, yüzde 71’i önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını belirtti. Konyalı üreticilerin yüzde 15,3’ü şu anki siparişlerin normalin üzerinde olduğunu belirtirken, yüzde 52,7’si normal seviyede olduğunu belirtti. Buna göre Konyalı üreticinin gelecek dönemde siparişlerden umutlu olduğu görülüyor. Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında gelecek dönemde iç piyasa sipariş beklentisinin ihracat sipariş beklentisinden daha fazla olduğu görülüyor.”