Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

YÖNÜMÜZÜ KONYA’YA DÖNECEĞİZ

YÖNÜMÜZÜ KONYA’YA DÖNECEĞİZ

Konya sanayisini yakından tanımak ve savunma sanayi ile çalışan firmalarla tanışmak amacıyla Konya’ya gelen, TAI, HAVELSAN, VE SAVRONIK'in de hissedarı olduğu, savunma sanayinin önemli şirketlerinden STM Savunma Lider Sistem Mühendisi Mehmet Aysel, “Konya’ya tanımıyorduk, ama gördüklerimizden gerçekten çok etkilendik. Bundan sonra yönümüzü Konya’ya döneceğiz” dedi.
 
Konya Sanayi Odası’nda “Savunma Sanayi Satın Alma ve Tedarik Politikaları Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın köklü bir sanayi kültürüne sahip olduğunu, her zaman üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söylerken, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik Lider Sistem Mühendisi Mehmet Aysel,”Konya’da piston, gömlek, krank, şaft gibi ürünler üreten, çok güzel işler yapan firmaları gezdik. Konya’yı tanımıyorduk, ama gördüklerimizden gerçekten çok etkilendik. Bundan sonraki projelerde yönümüzü Konya’ya döneceğiz” şeklinde konuştu.
 
Konya’nın savunma ihracatı 2.8 kat arttı
 
Konuşmasında 2023 hedeflerine ulaşmanın yolunun yerli sanayinin gücünü artırmaktan geçtiğine işaret eden KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2011 yılında TSK’nın ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının yüzde 54’e ulaştığını, bu oranın sevindirici olduğunu söyledi. Küresel savunma harcamalarının 1.7 trilyon dolara yaklaştığını aktaran Büyükhelvacıgil, bu rakamın 2023’te2.5 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Konya Sanayi Odası olarak biz bu rakamın öneminin farkındayız. Bu bilinçle, Savunma sanayi ile ilgili toplantılar, inceleme gezileri, fuar katılımları gibi pek çok organizasyon gerçekleştirdik. Kümelenme faaliyetlerimiz kapsamında yürütülen bu çalışmalarla birlikte Konya’da; savunma sanayi ile çalışan firma sayısı 1’den 17’ye, 16949 Belgeli firma sayısı 1’den 9’a yükseldi. Ayrıca Konya’nın savunma sanayi ve havacılık sektöründeki ihracat artış hızı da oldukça sevindirici. Bu yılın ilk 5 ayında sektörün ihracatı bir önceki yıla oranla 2.8 kat artarak, 12.6 milyon dolara ulaşmıştır.” 
 
Milli Gemi Projesi
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Milli Gemi (MİLGEM) Projesi, Ay Sınıfı Denizaltı Projesi hakkında bilgiler veren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik Lider Sistem Mühendisi Mehmet Aysel, MİLGEM Projesi kapsamında yapılan Heybeliada ve Büyükada gemilerinin teknik özelliklerini anlattı. Heybeliada gemisinde 8 bin 643 adet malzeme kullanıldığı bilgisini veren Aysel, parasal olarak geminin yüzde 61’inin, malzeme olarak ise yüzde 78’inin yerli tedarik edildiğini belirtti. Amaçlarının savunma sanayi araçlarında yerlilik oranını artırmak olduğunu vurgulayan Aysel, ancak bunun kolay bir iş olmadığını da ifade ederek “Yerli sanayinin gelişmesine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
 
STM Malzeme Uzmanı Mustafa Sorgun ise, her türlü metal malzemeler, saclar, profiller, bağlantı elemanları, hidrolik bağlantı elemanları başta olmak üzere pek çok malzemeye ihtiyaç duyduklarını anlatarak, bunları tedarik ederken firmanın ‘merdiven altı imalatçısı olmamasına ve minimum ISO Belgesine sahip olmasına’ dikkat ettiklerini söyledi.
 
Aysel’in konuşmasının ardından STM Kıdemli Sistem Mühendisleri Uğur Türk, Halil Baş, Birol Zeybek ile Uzman Sistem Mühendisi Onur Altıparmak ve Malzeme Uzmanı Mustafa Sorgun sanayicilerin sorularını yanıtladı.
 
Programın ardından ikili iş görüşmeleri yapıldı.